Logo Fietsen123

Nieuws

Geheim over de grens (deel 3): EmsAuenWeg

Wednesday 9 May, 2007

De EmsAuenWeg was in 2005 in Noordrijn-Westfalen de fietsroute van het jaar. Fietsen Eén Twee Drie fietste een deel van deze route. In het kader van onze recente driedaagse fietsvakantie in Münster. Hierna deel 3 van onze serie over geheimen net over de grens. Met informatie over de meest paardvriendelijke stad van Duitsland. Want Münsterland betekent: de fiets én het paard bestijgen!De EmsAuenWeg gaat langs de rivier De Ems. Duitsers houden van fietsroutes langs rivieren. Ze hebben gelijk. Daar is het lekker vlak en dus heerlijk fietsen. Ook voor gezinnen met kinderen. De EmsAuenWeg is in totaal 110 km lang. Het is  een onderdeel van de EmsRadWeg. Die gaat langs de gehele Ems vanaf de bron in Paderborn tot aan de monding bij Emden en is zo'n 375 km lang. Wij fietsen er vanuit Münster naar toe via o.a. Handorf, de mooie kerk Dyckburg en het nieuwe landschapspark Boniburg. Fietsend door dorpjes ontdekken we, dat het fietspad en het voetpad steeds gelijkvloers zijn. Een verschil met Nederland, waar het voetgangersdeel bijna altijd hoger ligt.

P1040189 Bedevaartskerk
In Telgte bereiken we de EmsAuenweg. Telgte zelf is een bekend bedevaartsoord. We krijgen een rondleiding door de Kapel (zie foto), die inderdaad het bezoeken meer dan waard blijkt. De rondleiding door de stad moeten we helaas voorbij laten gaan vanwege tijdsgebrek. In het VVV-gebouw blijkt een tentoonstelling van oude fietsen. We ontwaren een antieke Union-fiets. De conditorei levert prima koffie met gebak. Maar dan moeten we snel verder. En fietsen onder een stralende zon langs rustige wegen door het lieflijke parkenlandschap richting Warendorf.

Asperges
Uiteraard moet er ook gegeten worden. Onderweg naar de lunch zien we een fietsenzaak, herkenbaar aan een halve fiets hoog aan de groene gevel. We lunchen in Bauerncafe Austermann, zo'n 5 kilometer buiten Warendorf. Ook hier is de keuken weer voortreffelijk (én goedkoper dan in Nederland), met natuurlijk - waar niet? - een speciale aspergekaart. Dit keer kiezen we toch voor iets anders. Er blijkt een keten te bestaan van deze culinair hoogstaande boerenrestaurants. De onze is ook nog fietsvriendelijk, getuige het speciale schild van Toerisme Münsterland.

Paardvriendelijkste stad
Dan op weg naar de meest paardvriendelijke stad van Duitsland: Warendorf. Münsterland is bekend als fietstreek én als paardenstreek. De fiets én het paard bestijgen en berijden, is het motto. De voormalige Hanzestad Warendorf, waar in 1826 koning Frederik-Willem III een koninklijke Pruisische stoeterij oprichtte, is het centrum van de "paardengekke" Munsterlanders. Hier zijn het Olympisch comité voor de ruitersport en de Duitse ruitervereniging gevestigd. Een Amsterdamse jonge vrouw - getrouwd met een Duitse man -  geef ons een rondleiding door de grote en beroemde hengstenfokkerij 'Landgestüt Warendorf': 100 hengsten en 1 merrie. Het zaad van de hengsten blijkt veel geld waard. Afstammelingen zijn er overal op de wereld. Na afloop van de rondleiding krijgen we een 'Warendorfer Pferdeäppel', een chocoladetruffel.

Trein
De fietsdag is voorbij. We keren per trein terug naar Münster. In de trein zelf kunnen we bij de automaat twee kaartjes kopen: één voor de fiets en één voor onszelf. Dat blijkt overal handig en goed geregeld.

Links
* Gefietste deel van de route in Google Maps en Google Earth, met extra foto's en virtueel na te fietsen!* Website Geheim over de Grens* Website Toerisme Münsterland