Logo Fietsen123

Nieuws

Helft Vlamingen niet tevreden over fietsbeleid

Tuesday 19 September, 2006

De helft van de Vlamingen is ontevreden over het fietsbeleid dat de jongste jaren in haar of zijn gemeente werd gevoerd. In het Brusselse gewest is zelfs 70 procent van de bewoners niet tevreden. Toch vinden de gemeentebesturen over het algemeen dat ze wel degelijk inspanningen doen om nieuwe en veilige fietsinfrastructuur aan te leggen. RondvraagDeze conclusie trekt de Fietsersbond uit een uitgebreide rondvraag bij zowel fietsers als besturen. Ook op onze website werd een oproep geplaatst om aan deze enquete deel te nemen. Vooral het veiligheidsgevoel blijkt een probleem te zijn. Zo ervaart 63 procent van de Vlamingen fietsen in hun gemeente als onveilig tot zeer onveilig. In Brussel is dat zelfs 87 procent.

Fietspaden te kortOp de vraag of gemeenten tijdens de jongste legislatuur nieuwe fietspaden aanlegden, antwoordden de besturen volmondig ja. Onderzoek toont echter aan dat 46 procent van de paden wel korter was dan 5 kilometer. "Een ontnuchterend cijfer", vindt Patrick D'Haese, algemeen directeur van de Fietsersbond. "Er worden inspanningen geleverd wat betreft de aanleg, maar vooral het structureel onderhoud achteraf blijkt schrijnend", voegt hij eraan toe.

AsfaltDe tegenstellingen tussen wat de fietsers zouden willen en het beleid dat effectief gevoerd wordt, is frappant. Meer dan 80 procent van de fietsers wil bijvoorbeeld een fietspad in één stuk, met een overgrote voorkeur voor asfalt. Slechts 19 procent van de nieuwe paden wordt echter effectief aangelegd in asfalt. Ook gaf 66 procent van de fietsers aan dat ze de fiets meer zouden gebruiken om naar een evenement te gaan als er extra stallingen zouden worden geplaatst. Wishful thinking, want 73 procent van de gemeentebesturen geeft aan dat niet van plan te zijn.

EenrichtingsstratenEen opmerkelijke vaststelling is voorts dat 22 procent van de gemeentebesturen toegeeft dat ze eenrichtingsstraten niet openstellen voor fietsers zoals wettelijk verplicht. Bovendien geeft een meerderheid van de besturen toe bij de aanleg van infrastructuur niet echt rekening te houden met het vademecum van het Vlaams Gewest rond fietsvoorzieningen. Wel antwoordt een derde meer fietsinspanningen te willen leveren tijdens de volgende legislatuur.

Link*De volledige resultaten van het onderzoek (in PDF)