Logo Fietsen123

Nieuws

Hoe staat het met het fietsknooppuntennetwerk?

Sunday 8 October, 2006

In Belgisch Limburg is het allemaal begonnen. Een nieuwe manier van het bewegwijzeren van fietspaden. Ze imiteerden niet de ANWB-paddestoelen en fietswegwijzers, een gekend succes in Nederland. Maar begonnen een eigen systeem. Ze plaatsten bordjes met nummers. En lieten en laten de fietser met succes van nummer tot nummer fietsen. Naar een idee van mijningenieur Hugo Bollen. Het werd op brede schaal bekend en wordt inmiddels op vele plaatsen in Vlaanderen en Nederland nagevolgd. Het systeem kent verschillende benamingen, zoals fietsknooppuntennetwerk of fietsknooppuntensysteem of fietsroutenetwerk. Hoe is de stand van zaken nu? Stand van zaken per provincieIn een overzichtsartikel op Fietsen Eén Twee Drie hebben we de huidige stand van zaken per provincie in Nederland en België op een rij gezet. Daaruit blijkt, dat het knooppuntennetwerk inmiddels over de belangrijkste provincies van België en over een aantal provincies van Nederland verspreid is. En dat er meer of minder ver gevorderde plannen zijn om het systeem in enkele provincies uit te breiden. Volgend jaar bijvoorbeeld in Friesland, in Twente en in de Voerstreek.

Gratis kaarten downloadenFietsen via het knooppuntennetwerk betekent, dat men er verstandig aan doet een aparte fietskaart - en vaak zelfs meerdere - aan te schaffen. In het overzichtsartikel wordt aangegeven, dat slechts de kaarten van de fietsknooppunten in Noord-Holland en Brabant gratis van internet te downloaden zijn. Op de website van Noord-Holland kan men zelfs een route uitstippelen en daarna uitprinten. Kritische kanttekeningenNaast veel lof krijgt het Fietsroutenetwerk in toenemende mate met kritiek te maken. Het betreft bijvoorbeeld de dure aanschaf en het dure onderhoud, ook vanwege de gevoeligheid voor vandalisme. Het systeem biedt verder slechts een beperkte hoeveelheid fietspaden aan, waardoor het op hoogtijdagen 'spitsverkeer' zou kunnen opleveren. Ook is de vraag in Nederland gesteld, waarom men naast de prima ANWB-paddestoelen en fietswegwijzers nog een nieuw systeem nodig zou hebben. In een artikel in deze weblog hebben we eerder andere kritische kanttekeningen op een rij gezet. Het leverde diverse reacties op van fietsliefhebbers, die hun ervaringen weergeven.

HypeHoe het ook zij, het fietsknooppuntensysteem is vooralsnog een 'hype' en mag zich in een grote belangstelling verheugen. Vandaar ons overzichtsartikel op onze site.

Link*Stand van zaken fietsknooppuntennetwerk*Kritische kanttekeningen knooppuntensysteem*Webwinkel voor bestellen kaarten fietsroutenetwerk