Logo Fietsen123

Nieuws

Kraantje Lekroute vanuit Noordwijkerhout

Monday 1 February, 2010

De uitspanning Kraantje Lek bij Overveen, waar deze route naar genoemd is, bestaat al zo’n 450 jaar en is sindsdien nauwelijks veranderd. Deze route biedt u bollenvelden, duinen en landgoederen.

Water drinken

Vroeger konden vissersvrouwen, die met hun manden met verse vis blootsvoets over een mul duinpad van Zandvoort naar Haarlem liepen, bij Kraantje Lek water drinken. Ook trokken ze er hun kousen en klompen weer aan voor het laatste stuk naar de stad. Nog steeds is er bij Kraantje Lek, een beetje verscholen tussen het geboomte, een kraantje met vers drinkwater voor de dorstige passant. Ook het visserspad door de duinen is er nog; het is geen mul zandpad meer, maar een verhard fietspad, dat door een schitterend, maar ook nogal geaccidenteerd, duingebied loopt.

Traject

U fietst eerst door de bollenvelden naar De Zilk. Daarna staan enkele landgoederen op het programma. U fietst langs landgoed Huis te Vogelenzang. Even verderop loopt de route door de bosrijke landgoederen Oud Woestduin en Leyduin, die door het Landschap Noord-Holland beheerd worden. Bij Aerdenhout maakt u een rondje om het fraaie landgoed Elswout. Bij de uitspanning Kraantje Lek gaat u de duinen in. U volgt een deel van het Visserspad en later de Oude Trambaan naar Zandvoort.

Na Zandvoort voert de tocht door de duinen zuidwaarts. De zee is vlakbij en de duinen zijn spaarzaam begroeid met laag struweel, mos en helmgras. Vooral duindoorn groeit er, waarvan de feloranje bessen in de herfst veel vogels aantrekken. Wie even naar zee wil, komt vijf afslagen naar rustige stranden tegen. Een opvallend element in dit duintraject is een gehavende, betonnen muur dwars op het fietspad (bij km 33.5).

Het is een restant van een anti-tankmuur, onderdeel van de Duitse Atlantikwall, die in de Tweede Wereldoorlog langs de hele Atlantische kust werd aangelegd om aanvallen van de geallieerden af te slaan. Het laatste stuk van de terugweg gaat door de boswachterij Noordwijk, waar u in de beschutting van dennenbos fietst.

Volledig beschreven

Deze fietsroute is 43,8 km lang, maar is bij Aerdenhout in te korten tot 37.8 km. Het is een volledig beschreven route, gemaakt door de Stichting Recreatief Fietsen. U start bij de Witte Kerk in Noordwijkerhout.