Logo Fietsen123

Nieuws

Met drie kleine kinderen fietsend door Thailand

Monday 22 October, 2007

Trees Bijvoet en Rob de Haan kozen met hun gezin met drie kinderen (van 4, 7 en 10) voor een bijzondere vakantie: fietsen in Thailand. In het land van de glimlach krijgen ze al snel de bijnaam: De kleine Karavaan. Kinderen op de fietsOp de bekende Nederlandse fietsroutes is het ondertussen een vertrouwd en bont beeld: bepakte gezinnen op de fiets. De allerkleinsten reizen in een karretje achter de fiets van een van de ouders. Dan volgt de categorie die achterop de fiets plaatsneemt. Als een kind al kan fietsen, maar niet alleen, dan zit het op een aanhangfietsje. Kinderen vanaf vijf à zes jaar rijden al snel mee op een eigen fiets. Ze krijgen dan ook eigen tassen op hun fietsen, want bij de lusten horen ook de lasten. De aanblik lijkt stoer, maar ze torsen aanvankelijk nauwelijks kilo’s mee.

Georganiseerde fietsreizenGeorganiseerde fietsreizen voor ouders met kinderen naar Frankrijk en Denemarken raken razend populair. In een groep van camping naar camping geniet men vooral van de gezelligheid. De kinderen hebben vooral pret met elkaar en er is veel geregeld. Er zijn echter ook gezinnen die zelfstandig fietsend het avontuur zoeken in een verdere bestemming.

ZelfstandigVolgens Rob de Haan gaan jaarlijks ongeveer 250 gezinnen voor langere tijd met kleine kinderen op de fiets onderweg in landen buiten Europa. Voor relatief korte reizen van enkele weken in de zomervakanties zal dit een veelvoud hiervan zijn. De Haan schat in dat het aantal enthousiaste fietsfamilies de komende jaren alleen maar zal toenemen. Rob de Haan, Trees Bijvoet en hun drie kinderen deden hun Thailand-tocht in de winter van 2006. Het werd een unieke ervaring waar het gehele gezin nog steeds razend enthousiast over is.

Kleuren en geuren“De kennismaking met Bangkok raakt ons onmiddellijk, ondanks de warmte en de drukte op straat. De eerste indrukken zijn altijd het mooist. Het lijkt wel Koninginnedag, met al die stalletjes waar men de heerlijkste gerechten bereidt. We worden ingewijd in de Thaise keuken en die is fantastisch. De kinderen kijken in ieder geval hun ogen uit. De kleuren en geuren, het groen en de bloemen. Ze zien tempels, knetterende tuk-tuks, beschilderde vrachtwagens en open bussen.”

Rariteit in het Thaise verkeer Fietsen in Thailand is eerst even wennen, zeker voor kinderen. De meisjes (Jeanne 10 en Mara 7 jaar) moeten zich vreselijk concentreren, vooral door het linkse verkeer, maar ook Trees en Rob hebben daar in het begin even moeite mee. Een westers kindje op een aanhangfietsje blijkt een rariteit in het Thaise verkeer. De vierjarige Sem is daar aanvankelijk niet zo blij mee, want hij denkt dat men hem uitlacht. Als zijn ouders hem uitleggen dat de mensen hem juist toelachen en hem stoer vinden, draait de stemming van Sem radicaal om. Sem zwaait als een sportheld terug naar zijn Thaise supporters.

Langs de slingerende MekongMet de comfortabele nachttrein verlaat het gezin en hun fietsen de heksenketel Bangkok richting Undon Thani in het noordoosten van Thailand om daar de fietstocht te beginnen. Een dagafstand van 70 kilometer lijkt veel voor kleine kinderen, maar het is zo prachtig onderweg dat de familie nauwelijks in de gaten heeft dat ze flink opschieten: langs droge rijstvelden, afgewisseld door kleine dorpjes en sprookjesachtige tempels. Af en toe over onverharde paden, dan weer glad asfalt. Heel rustig en bijna geen verkeer. Overal duikt dan weer een leuk en lekker eetstalletje op. Eten onderweg bij een simpel stalletje langs de weg betekent steeds een hartelijke ontvangst. De kinderen genieten van de aanspraak. Een van de hoogtepunten is fietsen langs de slingerende Mekong door een ongerept landschap van groene heuvels. Dit is het nog authentieke Thailand. Op korte fietsafstanden blijken er steeds leuke guesthouses aan de Mekong. “Bij de guesthouses doen onze kinderen direct Thaise speelkameraadjes op. Soms verblijven we juist ergens twee dagen vanwege deze leuke contacten.”

Thailand_bangkok_udon_tot_si_satschanalaDe kleine KaravaanHet terrein wordt echter ruiger. Vooral als de familie de Mekong rivier verwisselt voor de andere grensrivier met Laos, de Heuang rivier, wordt het zwaarder trappen tegen de heuveltjes. “Aangemoedigd door altijd enthousiaste mensen en met de nu al opgedane fietsconditie lukt het ons best! Af en toe moeten we afstappen en duwen, maar we komen altijd boven en de afdalingen er na maken veel goed. We ontmoeten steeds mede-fietsreizigers op dit traject. ‘s Avonds komen we elkaar weer tegen en eten gezamenlijk. Onze kinderen worden op handen gedragen. Iedereen leeft mee met onze kleine karavaan zoals we genoemd worden door inmiddels dierbare fietsvrienden. Het is volop genieten.” De kinderen ervaren een totaal andere wereld dan thuis: met landbouw van tabaksblad naar sigaar, en suikerriet naar suikerklont. De smid is Thailand nog echt een ambachtsman met traditionele werktuigen. Het is allemaal onderweg te zien bij mensen thuis of in kleine open werkplaatsjes. Je fietst letterlijk door het dagelijkse leven

Optreden in Thaise danskledingNa een week of twee en al ongeveer 500 km in de benen bereiken Trees, Rob en de kinderen Sukhothai: de eerste hoofdstad van Thailand, daterend uit de 13e en 14e eeuw. Nu is de glorie van weleer een indrukwekende ruïnestad en een historisch park. Het gezin maakt een Boeddhistische eredienst mee tegen de schemering. Dat maakt een diepe indruk: “We zullen die mystieke sfeer nooit meer vergeten.” In het ogenschijnlijk nietszeggende plaatsje Li vindt een opmerkelijke ontmoeting plaats, die de familie ongepland een aantal dagen in het dorp houdt. Vanuit het niets stapt een Thaise dame op het gezin af. Zij blijkt directielid van de plaatselijke school. Het fietsende gezin krijgt een rondleiding door de school, maar daar blijft het niet bij. De school nodigt Jeanna en Mara uit voor het volgen van een spoedcursus Thaise dans. Dat gaat voorspoedig, want na enkele dagen mogen de twee Nederlandse meiden optreden in traditionele Thaise danskleding. Alle leerlingen en de complete staf van docenten vormen het publiek. De Thaise gastvrijheid gaat nog verder: de vrouwelijke directieleden van de school nemen het Nederlandse gezin mee naar bijzondere tempels op plaatsen waar de bussen met buitenlandse toeristen nooit komen.

Idyllische plekjes aan zeeNa dik 900 kilometer fietsen en ruim 100 kilometer gemotoriseerd bereikt de kleine karavaan Chiang Mai. De familie is echter nog lang niet uitgefietst. Na een treinreis naar Petchburi ten zuiden van Bangkok trekt de kleine karavaan op de fiets verder: nu langs de kust. De kinderen zijn buiten zinnen bij de ontmoeting met de diepblauwe zee: fietsen en zwemmen, blijkt een combinatie op maat voor de kleintjes. De fiets brengt het gezin naar idyllische plekjes aan zee: nagenoeg verlaten stranden en slaperige vissersdorpjes. Ook dit is het Thailand dat weinig toeristen zien. Een bootje brengt de karavaan naar het paradijselijke bounty-eiland Ko Tao, waar het fietsen enkele dagen wordt afgewisseld voor strandvermaak onder de kokospalmen. Het venijn zit in de staart: de zware klim van zes kilometer naar het Khao Sok National Park, maar de beloning voor deze inspanning is groot. Tussen de watervallen door scharrelen de apen en de familie maakt een olifantentocht door de jungle. Rob heeft hier een speciale verassing: samen met zijn kinderen bouwt hij een vlot van autobanden. De fietsende karavaan is nu een varende karavaan: stroomafwaarts over de rivier is een feest. Te snel staan Trees, Rob, Jeanne, Mara en Sem weer op de luchthaven van Bangkok.

IntensiefNu na al die maanden ligt hun Thaise ervaring nog altijd vers in hun geheugen. “Zonder onze fietsen hadden wij Thailand nooit zo intensief beleefd en al die leuke contacten gehad. Met de school in Li hebben we nog steeds contact. Dat is nu juist een sprekend voorbeeld van een meerwaarde van onze tocht ten opzichte van een gewone vakantie.”

BrochureHet gehele gezin werkt nu aan de brochure 'Tips voor fietsen met kinderen in Thailand'. Deze brochure wordt gepresenteerd op de Fiets en Wandelbeurs, 2 en 3 februari in de Amsterdam-RAI. Voor meer over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl