Logo Fietsen123

Nieuws

Mozart, bergen, dalen en Donau, een fietsvakantie

Thursday 12 May, 2011

Fietsen in Oostenrijk. Je kunt er het beeld bij krijgen van professionele wielrenners die met racefiets en stoere kuiten moeiteloos hoge bergen en steile afdalingen lijken te nemen, maar niets is minder waar. In Oostenrijk heb je ook prachtige fietsroutes voor mensen met een ongetrainder lichaam, toerfiets en minder stoere kuiten. Dat ontdekten ook Marieke de Vogel (62) en haar man Tom (61) toen ze er in 2006 voor het eerst op fietsvakantie waren. De ervaring en belevenissen van die reis waren de aanzet voor de vele fietsvakanties daarna.

Marieke, hoezo een fietsvakantie?

"Tom en ik zijn doeners. We houden dan ook van actievere vakanties. Mijn zus en zwager trokken er al vaker met de fiets op uit, dus toen Tom voorstelde om dat ook eens te proberen vond ik dat een leuk idee. Alleen wilde ik dat niet combineren met kamperen, zoals zij dat doen. Daarom zochten we een reis waarbij hotelovernachtingen en bagagevervoer geregeld waren zodat we ook niets hoefden mee te zeulen. Weet je hoeveel mogelijkheden en soorten fietsvakanties er zijn? Je hebt de standplaatsvakanties, waarbij je elke avond op dezelfde plek terugkeert, of je fietst van A naar B en dan weer terug met bus of trein. Er zijn ook routes waarbij je een rondje fietst, van A naar A zeg maar. En dat leek ons wel wat.”

Hoe heb je je voorbereid?

"We fietsten sowieso al veel, maar echt getraind waren we toen zeker niet. Daarom kozen we die eerste keer voor een niet al te zware tocht. Dat werd de Mozartroute in Oostenrijk, ook al omdat die vanwege het Mozartjaar 2006 was uitgebreid met leuke bezienswaardigheden onderweg. Het was een reis van zeven dagen, met dagafstanden van 18 tot 50 kilometer. 18 kilometer lijkt weinig, maar als je ze omhoog moet fietsen… We begonnen de eerste dag met een sterke afdaling en ik heb een week tegen het idee aangehikt dat ik dit ook weer omhoog moest trappen. Maar het is wonderlijk hoe snel je je conditie opbouwt. Is het eerste heuveltje nog zweten, na drie dagen fiets je zo’n zelfde heuveltje met gemak omhoog. De klim aan het eind van de week was dan ook veel minder zwaar dan ik dacht.”

Hadden jullie je eigen fiets meegenomen?

“Nee. Bij die eerste reis, en ook bij een aantal reizen daarna waren huurfietsen inbegrepen. Dat ging prima. Eigenlijk hebben we het maar één keer slecht getroffen. Dat was toen we een fiets kregen met een recht stuur en dat is, omdat wij wat langer zijn, niet zo fijn voor je nek en rug. Inmiddels hebben we allebei een goede tourfiets aangeschaft. Je eigen fiets voelt toch vertrouwder en bovendien spaar je de huurkosten uit."


Hoe was die eerste fietsvakantie?
“Fantastisch, wat een heerlijke week. Fietsend kijk je met andere ogen. Je ziet, voelt en ruikt de omgeving. Je fietst op weggetjes waar je met de auto niet kunt komen, rijdt door prachtige dorpjes, langs schitterende meren. We hoorden de auto’s in de verte voorbij razen en dachten ‘goh, wat missen die mensen eigenlijk veel.’ Het was ook heerlijk om ‘s avonds lekker in een hotelletje te slapen en uit te rusten. Die hotels waren een leuke mix van gemoedelijk en chic en dat was af en toe best hilarisch. Stel je voor: na een lange dag fietsen kom je bezweet en in je fietsbroekje in zo'n viersterrenhotel terecht. De eerste keer voelt dat gek, maar je merkt snel dat ze het wel gewend zijn! Wat we trouwens nog steeds grappig vinden zijn sommige routebeschrijvingen. Dan staat er iets als 'na de laatste boerderij rechtsaf'. Ja, weet je veel wat de laatste boerderij is. Het is de kunst om dan niet al te lang door te fietsen en het even te vragen, want ben je die laatste boerderij al een paar kilometer voorbij dan moet je dat hele eind ook weer terug. Met fietsnavigatie is dat allemaal wat gemakkelijker, maar zo’n knullige routebeschrijving heeft wel zo zijn charme. Het leuke van fietsvakanties is dat je zo ontzettend veel ziet. En al fiets je voor jezelf en in je eigen tempo, in je hotel of pension ontmoet je toch veel mensen die je herkent van 'onderweg'. Dan is een praatje zo gemaakt.”

Hoe was Oostenrijk?

“Het is er gemoedelijk en de Oostenrijkers zijn gastvrij en behulpzaam. O ja, er wordt vaak gezegd dat het er altijd slecht weer is. Dat dacht ik dus ook en daar zag ik erg tegenop. Daarom wachtte ik lang met het boeken van de reis. Toen we uiteindelijk eind september op pad gingen hadden we het prachtigste weer van de wereld. Al met al is Oostenrijk ons ontzettend goed bevallen en Tom en ik denken er nog steeds met veel plezier aan terug”

Wat neem je zeker mee op fietsvakantie?

“We hebben al doende geleerd wat gemakkelijk is op bij je te hebben. Tip 1: een goede fietsbroek. Daar wil je misschien niet aan, maar geloof me als ik zeg dat het heel wat ongemak scheelt. Trouwens, er zijn best leuke exemplaren te koop. Draag goede schoenen. Zelf draag ik gewone schoenen omdat ik fietsschoenen te stug vind om op te lopen. Naast onze navigatie nemen wij ook altijd routekaarten en een kilometerteller mee. Zo kun je het aantal gereden kilometers registreren, zien hoever je bent, gemakkelijker een bepaald tempo aanhouden en plannen hoeveel tijd je nog nodig hebt. Ook altijd mee: een bidon water, een snack tegen de hongerklop en een zonneklep. Niet alleen handig voor de zon, maar het houdt ook regen uit je ogen. Draag een fietsbril, ook al schijnt de zon niet. Hoef je ook niet te stoppen omdat er iets achter je lens is gewaaid. En gewoon prettig om bij je te hebben: een kleedje of handdoekje om onderweg op te kunnen zitten.”