Logo Fietsen123

Nieuws

Natuurlijk: fietsen rond het IJsselmeer

Tuesday 28 November, 2006

Nederlanders fietsen veel. Wij hebben de grootste "fietsdichtheid". Ons land is zeer geschikt voor het fietsen. Het is tamelijk vlak en de regen en wind zijn overkomenlijk. Uitholling overdwarsFietspaden zijn er voldoende. Maar er is terecht kritiek op de kwaliteit ervan. Tegels liggen vaak ongelijk, boomwortels duwen het wegdek op of mollen zorgen voor een uitholling overdwars. Als gediplomeerd IVN 'er mag ik het niet doen. maar ik heb de boomwortels en de mollen af en toe vervloekt. In het algemeen is fietsen een fijne manier om bezig te zijn. Niet alleen in je vrije tijd overigens. Om verschillende redenen zou het fietsen van huis naar werk meer moeten worden bevorderd.

KoeiepoepVoor mij is fietsen recreatie in optima forma, om het eens deftig te zeggen. Je bent buiten, je bent in beweging, je reist op eigen kracht, je voelt je vrij en je geniet van de natuur. Je geeft al je zintuigen goed de kost. Je ziet het landschap (je zuigt het als het ware in je op), je hoort de vogels, de wind, het klotsen van water. En je ruikt ontzettend veel, zoals gemaaid gras, hooi, bloemen en koeiepoep. Of is het "koeienpoep"? Enfin, het ruikt hetzelfde. Soms is het minder aangenaam zoals wanneer je een varkensschuur voorbij gaat. En kippen kunnen er ook wat van.

Verbroedering en verzusteringDe fietser ziet meer de grote lijnen en de overgangen in de landschappen. De wandelaar daarentegen kan letterlijk en figuurlijk stilstaan bij bomen en planten en ziet de details. Fietsen verbroedert en verzustert. Er wordt onderweg altijd gegroet. En op een terrasje wordt vanzelfsprekend een gesprek aangeknoopt en worden ervaringen uitgewisseld.

ZuiderzeerouteEind juli heb ik mijn eentje de Zuiderzeeroute gefietst. Een route van ongeveer 400 km. Het tentje mee en verder zo weinig mogelijk bagage want de handboeken voor fietsers zeggen: "Alles wat je thuis laat is meegenomen".

AfsluitdijkEen belangrijk onderdeel van deze route is de Afsluitdijk (zie foto). Het lijkt een saai stuk maar het valt best mee. Weliswaar is deze dijk 37 km lang en kent hij geen bochten maar je hoeft je niet te vervelen. De Afsluitdijk werd vroeger wel het "worgsnoer" genoemd. Vooral de vissers hadden bezwaren. Voor mij is het een schoolvoorbeeld van menselijk ingrijpen in de natuur. Maar ik denk dat per saldo de natuur er niet op is achteruitgegaan.RegenIn Den Oever heb ik overnacht. Regen was mijn deel. En toen ik goed gekleed tegen alle nattigheid op de fiets stapte regende het nog steeds. Maar de wind had ik schuin achter. Dat scheelde weer.

KruidenHet fietspad is ruim en ligt tegen de dijk aan. Schapen zorgen voor de begrazing en bemesting. Van buitenaf worden geen meststoffen aangevoerd. De grond is daardoor tamelijk schraal. En dat is een goede voedingsbodem voor kruiden. Er komen veel wilde margrieten voor, wilde peen en rode klaver. Volgens mijn routeboekje komen er zelfs bijzondere soorten voor als blauwe leeuwetand en blauw walstro en aan de zeekant zeekool en zeelathyrus.

VogelsAan het vogelfront was het rustig. Meeuwen waren er natuurlijk in grote getale evenals de spreeuwen die prachtige staaltjes formatievliegen tentoonspreidden. Helaas waren de dode vogels niet te tellen. Slachtoffers van het langsrazende verkeer.

IVN excursies voor fietsersFietsen en natuur: een mooie combinatie. Ik denk dat het het overwegen waard is om IVN excursies voor fietsers (meer) mogelijk te maken. Ook in mijn eigen afdeling Heuvelrug-Kromme Rijn. En zo op het oog saaie stukken als de Afsluitdijk hebben toch veel te bieden. En bovendien: het fietspad op de Afsluitdijk is lekker glad want boomwortels en mollen zijn ver te zoeken. 

Bovenstaand 'Loflied op het fietsen' is geschreven door Dick van de Kamp. Na een fietstocht rond het IJsselmeer. Hij is Nederlander, natuurliefhebber en IVN-gids.

Link*Route rond het IJsselmeer