Logo Fietsen123

Nieuws

Nieuwe volledig beschreven fietsroutes

Saturday 10 January, 2004

Ook de afgelopen weken konden op de website Fietsen Eén Twee Drie (http:// www.fietsen.123.nl) weer enkele nieuwe volledig beschreven fietsroutes toegevoegd worden. We hebben verder alle linken van de routes gecontroleerd, zodat er op dit moment geen dode linken meer zijn. Indien er iets speciaals met een route aan de hand is hebben we een button 'met meer informatie' toegevoegd.

Hierna geven we een overzicht van de nieuwste routes.

NEDERLAND:

Inmiddels telt Fietsen Eén Twee Drie ruim 730 routes in Nederland.

* Valleikanaal Fietsroute

De 'Valleikanaal Fietsroute' van het Waterschap Vallei en Eem is nu volledig gepubliceerd. U kunt kiezen uit een route van 20 of 37 km. De tocht geeft een beeld van het landschap in de Gelderse Vallei. De tocht voert zowel over het platteland als door de stad. Men passeert al fietsend het Valleikanaal, stuwen, vistrappen, natuurvriendelijke oevers, ecologische verbindingszones en onderdelen van de vroegere Grebbelinie. Het start- en eindpunt van de fietstocht is het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. Klik hier voor deze route

* Drie nieuwe fietsroutes rond Broek in Waterland

Hotel De Bedstede publiceert opnieuw verschillende fietsroutes rond Broek in Waterland. Het totaal is nu acht fietsroutes: een respectabel aantal! De laatste drie begint met de 'Broek-De Rijp-Broekroute' en is 65 km lang. U fietst langs en door de volgende plaatsen: Broek in Waterland - Zunderdorp - Amsterdam/Noord - Landsmeer - Het Twiske - Wormer - Spijkerboor - De Rijp - West Beemster - Midden Beemster -Kwadijk - Purmerend - Ilpendam - Overleek - Broek in Waterland. De 'Dijkenroute' van 70 km legt het volgende traject af: Broek in Waterland - Zunderdorp - Durgerdam - Uitdam - Monnickendam - Volendam - Edam - Warder - Oosthuizen - Hobrede - Purmerend - Ilpendam - Broek in Waterland. De 'Broek - Oosthuizen - Broek route' is 54 km lang en doet de volgende plaatsen aan: Broek in Waterland, Overleek, Purmerbos, Kwadijk, Hobrede, Oosthuizen, Middelie, Edam, Monnickendam, Zuiderwoude en u bent terug in Broek in Waterland!

*Fietsroute rond Delden

Rond Delden is het schitterend fietsen. Vandaar dat Park Camping International een fietsroute door de omgeving van Delden heeft gepubliceerd. De afstand van de tocht is 30 km.

BELGIË:

Het totaal aantal fietsroutes in België is inmiddels de 220 overschreden. Hierna geven we informatie over de nieuwste routes.

*Keizer Karelroute

Keizer Karel V bezocht Olen om zijn dorst te lessen. Eerst werd een pot met één oor aangebracht, wat later een pot met twee oren en als laatste de pot met drie oren..... Met dit verhaal begint deze fietsroute op het zeer mooie marktplein van Olen. Men fietst door de drie deelgemeenten van Olen en kan alle mooie plekjes bewonderen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere: het Albertkanaal, het Kempisch Kanaal, het sas van Olen, de molen, de pottenfonteinen en het stemmige marktplein. De route is 37 km lang.

*Aarbeienroute

De Aardbeienroute is de streek van de zomerkoninkjes. Een verrassend stukje grensgebied. Mooi, vlak Kempens land waar de Mark in alle rust meandert richting Nederland. Met in haar dal weelderige flora en fauna. Niet te geloven dat de Vikingen hier ooit landinwaarts voeren. U trapt langs kapelletjes en aardige dorpjes zoals Meersel-Dreef waar Mariapark en Lourdesgrot graag tot afstappen uitnodigen. Is het niet om een stukje rijk rooms leven te ondergaan dan wel om een verfrissing. Opvallend baken onderweg is de 105 meter hoge toren van de St.Catharinakerk in Hoogstraten. De toren is het hoogste in baksteen opgetrokken bouwwerk ter wereld. Maar in Hoogstraten stop je ook voor het luisterrijk gerestaureerde 14e eeuwse begijnhof, opgenomen op de Unescolijst van werelderfgoed. De route is 51 km lang.

*Kleidabbersroute

De Kleidabbersroute (43 km) verwijst naar de spotnaam van de inwoners van Rijkevorsel, het centrale punt van de route. Ze loopt langs mooie dreven over het grondgebied van Hoogstraten, Wortel, Merksplas, Beerse, Rijkevorsel, Sint-Lenaarts en Loenhout. Zowel het agrarische (eigen aan de Noorderkempen), als het industrieel- archeologische aspect (de steenbakkerijen te Sint-Lenaarts, Rijkevorsel en Beerse) komen aan bod.

*Enclaveroute en Landlopersroute

De Enclaveroute (46 km) voert u door de enclaves van die wonderlijk grillige Belgisch-Nederlandse grens. De Landlopersroute (55 km) legt een verrassende link met Drentse Veenhuizen. Gelijk met de noordelijke weldadigheidsmaatschappij werd er begin 19e eeuw ook één in België gesticht. De zusjes van Veenhuizen en Frederiksoord heten hier Merksplas en Wortel. Tien jaren terug kwamen er nog landlopers. Nu staan de gebouwen klaar voor een andere functie. Een deel doet dienst als gevangenis.

*Conscienceroute

Hendrik Conscience (1812 - 1883), de Vlaamse schrijver die zijn volk leerde lezen, bracht een deel van zijn tijd door in de Antwerpse Voorkempen, waaronder Zoersel. Daar vond hij onder meer inspiratie voor zijn roman De Loteling. Wie deze omgeving - met haar bossen en landbouwgronden - wil verkennen, volgt best het traject van de Conscienceroute (27 km). Terug dus naar de tijd van toen.

Ga naar het overzicht van alle fietsroutes. U kunt kiezen uit een totaaloverzicht, een overzicht per plaats en een overzicht per provincie.