Logo Fietsen123

Nieuws

Op de fiets Oranje achterna

Tuesday 13 February, 2007

De Oranjeroute, het traject dat Nederland en Duitsland via de sporen van het huis van Oranje-Nassau verbindt, wordt de komende jaren over zijn volle lengte van circa 2400 kilometer voor fietstoeristen ontsloten. Het eerste stuk is klaar. Zeven Duitse steden langs de populaire route zijn nu ook via fietswegen met elkaar verbonden. Oranjeroute: een begripAl negen jaar is de Duits-Nederlandse Oranjeroute een begrip in de toeristische markt en in beide landen een succes. Toeristen uit Nederland en Duitsland trekken graag in beide landen langs de geschiedenis van het populaire vorstenhuis, dat in Nederland nog steeds regeert. Tot nu toe vooral per auto of touringcar, maar dat gaat veranderen. Erg populairRijkert Kettelhake, directeur van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam: "De historische route is zó populair, dat een speciale tocht voor toeristen op de fiets er wel van moést komen". Zeven toeristische partners hebben het project aangepakt. En het eerste deel is klaar. Zes etappesHet fietsparcours is voorzien van duidelijke borden. Het gaat om het traject van Nassau via Diez, Braunfels, Dillenburg, Siegen, Freudenberg-Hilchenbach naar Bad Arolsen (of omgekeerd uiteraard). Het is een route van rond 400 kilometer die vanzelfsprekend in meerdere etappes naar keuze kan worden afgelegd. De Duitse ontwerpers van de route hebben zes etappes ‘voorgeprogrammeerd', in lengte variërend van 32 tot 78 kilometer.

Tijd om te genieten"Het traject is lang niet overal vlak, en je moet natuurlijk ook genoeg tijd hebben om onderweg te kunnen genieten van de mooie plekjes en de vele bezienswaardigheden", zegt Kettelhake, die de tocht intussen ook zelf heeft gereden. "Een fantastische belevenis, door al die fraaie rivierdalen en heerlijke bossen". 

Bijzondere bandOok voor Nederlanders, met een bijzondere band met het Oranjehuis, zal het een bijzondere ervaring zijn om fietsend langs onder meer de geboorteplaatsen van koningin Emma, ‘vader des vaderlands' Willem van Oranje en Amalia van Solms te gaan. En onderweg te genieten van de prachtige landschappen, zoals langs de rivier de Lahn.

Tweede trajectHet is de bedoeling dat in de nabije toekomst fietsers ook andere delen van de 2400 kilometer lange Oranjeroute kunnen gaan ontdekken. Kettelhake: "Het tweede traject in Duitsland, van Bad Arolsen naar Berlijn, over zo'n 590 kilometer, is al in ontwikkeling. En er wordt ook gedacht aan het ontsluiten van het Nederlandse deel".

Oranje fietsgidsOver het eerste stuk van de Oranje Fietsroute is al een uitgebreide folder (tegenwoordig 'fllyer' geheten) beschikbaar. Bovendien wordt op 7 maart op de internationale toerismebeurs in Berlijn, een 120 pagina's dikke gids over de Oranje Fietsroute gepresenteerd in zowel het Nederlands als het Duits, een uitgave van Esterbauer Verlag in Rodingersdorf.

RingbandHet boek (met routekaarten, plattegronden en een lijst van overnachtingadressen in een gemakkelijke ringband) gaat € 11,90 kosten en zal o.a. via het Duits Verkeersbureau in Nederland te verkrijgen zijn.

ArrangementenVoor de nieuwe Oranje Fietsroute in Duitsland bestaat al de nodige belangstelling bij de Nederlandse reisbranche. Voor het zomerseizoen 2007 zijn in elk geval aanbiedingen op de markt van Agro Reizen, Aktiva Tours, De Jong Intra Vakanties, Fital Fietsvakanties en Pharos Reizen.

Links* Meer informatie over de Oranjeroute is te vinden op de website: http://www.oranjeroute.nl/*Koninklijke fietsroutes