Logo Fietsen123

Nieuws

Richtingenstrijd op Veluwse fietspaden

Tuesday 20 December, 2005

Fietsende scholieren van het Fruytier College en scholengemeenschap De Nuborgh hebben het op het fietspad tussen Nunspeet en Uddel geregeld met elkaar aan de stok. Daarbij wordt geweld gebruikt. De scholen gaan nu foto's van leerlingen uitwisselen om in geval van molestatie snel de dader op te kunnen sporen. De confrontaties tussen de reformatorische leerlingen van de Uddelse vestiging van het Fruytier en de Protestants-christelijke Nuborgh spelen al jaren. De groepen kruisen elkaar op het fietspad, waarbij er af en toe ruzie uitbreekt. Caspar van Oirschot publiceerde dit artikel in de Apeldoornse Courant van 14 december.

Extra toezicht politie

Fietsende scholieren uit de lagere klassen van het reformatorische Fruytier College en de protestants-christelijke De Nuborgh zitten elkaar al jarenlang geregeld in de haren op het fietspad tussen Elspeet en Nunspeet. Ook dit najaar is het weer raak, en wel zo erg dat de politie op aandringen van de beide scholen extra toezicht houdt op het pad door het bos.

Dader aanwijzen

De scholen wisselen daarnaast lijsten met foto's van leerlingen uit. Komt er dan een gemolesteerde leerling op school kan hij aan de hand van de fotolijsten de vermoedelijke dader(s) aanwijzen. Directeur Henk Zwart van Christelijke Scholengemeenschap de Nuborgh locatie Brouwerskamp: 'Aan beide kanten zijn er kinderen met losse handjes. Het gaat over en weer', stelt Zwart. 'Het is echter moeilijk om de boosdoeners er uit te pikken. We hebben nu gezegd dat we dus foto's uit gaan wisselen. Als er dan een leerling gemolesteerd is, kan hij in het fotoboek aanwijzen wie daarvoor verantwoordelijk is.'

Religieuze denominatie

Zwart stelt dat hoewel de ruzies buiten de schoolmuren plaats hebben, de scholen wel degelijk een verantwoordelijkheid dragen. 'Want die kinderen komen wel op school met een gescheurde of met cola overgoten jas.' Zwart denkt dat de religieuze denominatie wel degelijk een rol speelt bij de confrontaties.

Drie rijen dik

Directievoorzitter Eppie Klein van het Fruytier College denkt dat niet. 'Het is geen kwestie van bloedgroepen.' Hij wijt de confrontaties vooral aan het fietspad dat te smal zou zijn. Hij pleit voor een extra fietspad langs de weg. Volgens Anton de Ronde van de politie Noord- en Oost-Gelderland gaat het om overtredingen als drie rijen dik over het fietspad rijden zodat tegenliggers de berm in worden gedwongen. 'Naar aanleiding van de vele klachten hebben we hier maar een project van gemaakt. Vorige week hebben we een eerste controle gehouden, daarbij werden tien bekeuringen uitgedeeld vanwege slechte verlichting. Er komen zeker meer controles.'