Logo Fietsen123

Nieuws

Riskante capriolen door mobiel bellen op de fiets

Tuesday 8 September, 2009

Fietsen en mobiel bellen, gaan niet samen. Wie beide tegelijk wil doen, doet geen van beide goed, blijkt uit onderzoek. 'Fietsbellers' kunnen in gevaarlijke situaties belanden. Aldus een artikel het Dagblad van het Noorden. We citeren. Duitsland: boeteWie in Duitsland op de fiets mobiel belt en daardoor slingerend rijdt, loopt het risico een boete van 25 euro te krijgen. Zulke maatregelen hoeft de Nederlandse overheid echter nog niet te nemen, vindt verkeerspsycholoog Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen. Een verbod op mobiel telefoneren op de fiets is volgens De Waard voor de politie moeilijk te handhaven. Hij stelde tijdens onderzoek vast dat gelijktijdig telefoneren en fietsen tot het missen van belangrijke informatie kan leiden. Toch vindt hij goede voorlichting aan studenten en scholieren over de risico's voldoende. Als ze bellen of sms'en moeten ze volgens De Waard gewoon even stoppen en afstappen.

FietsbelonderzoekHet 'fietsbelonderzoek' bevestigde het vermoeden dat bij een combinatie van taken velen steken laten vallen bij zowel het bellen als hun verkeersgedrag. Fietsers bleken bijvoorbeeld telefonisch opgegeven rekensommen trager en soms niet goed op te lossen. Doordat er aandacht naar het mobieltje gaat, vertragen ze hun tempo, missen ze informatie over de verkeerssituatie waarin ze zich bevinden, slingeren ze en rijden ze verder van de stoep af. Een van de grootste gevaren die 'fietsbellers' bedreigt, is dat ze een van rechts komende auto niet tijdig zien.

TeleacTeleac besteedde aandacht aan het onderzoek door een verslaggever bellend door Groningen te laten rijden, terwijl De Waard hem volgde. De man had moeite de telefoon uit zijn jaszak te vissen, raakte een kapotte fles, slingerde meer dan anders, worstelde met telefonische rekenopgaven en signaleerde enkele keren – 'oh, een auto, oh, een fiets' – medeweggebruikers erg laat.

Link* Acht op tien fietsers tegen mobiel bellen op fiets