Logo Fietsen123

Nieuws

Studie onderzoekt woon-werkfietsroutes Antwerpen

Saturday 5 January, 2008

Om fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken werkt de provincie Antwerpen aan een uitgebreid bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. De deputatie gaf groen licht voor een grootschalige studie om het tracé van vijf fietsroutes uit te werken. Het gaat ondermeer om de fietsroutes langs het Albertkanaal, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het kanaal Brussel-Willebroek, de fietsroute langs de spoorlijn Sint-Niklaas-Mechelen en de alternatieve fietsroute langsheen de antitankgracht tussen Stabroek en Brasschaat. De studie kost € 78.029,27.  Nieuwsclub.be bericht erover. We citeren. Bovenlokaal netwerkIn 2001 heeft de provincie Antwerpen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk opgesteld. Dit is het wensbeeld van het netwerk van fietspaden die de attractiepolen verbinden in het kader van het woon-werk-, woon-school- en woon-winkelverkeer. "Momenteel werken we aan de fietsroutes langs de spoorlijn Antwerpen-Mechelen en Antwerpen-Essen. Eerder werden de hoofdroutes rond de ring van Antwerpen en de spoorlijn Lint-Lier al gerealiseerd," vertelt gedeputeerde Inga Verhaert. "Maar van sommige fietsroutes op het netwerk is er geen duidelijkheid over het juiste tracé. Vooral voor de hoofdroutes langs spoorlijnen en kanalen is het onduidelijk aan welke zijde van het spoor of waterloop de fietspaden best worden aangelegd. Deze studie moet dan ook het ideale tracé onderzoeken voor de vijf fietsroutes. "

TracésTracés die onderzocht worden:- Hoofdfietsroute langs Albertkanaal vanaf Theunisbrug in Merksem tot spoorwegbrug in Herentals (28 km)- Hoofdfietsroute langs kanaal Dessel-Turnhout-Schoten vanaf Albertkanaal tot brug 1 in Turnhout (Koningin Elisa-bethlei) (47 km)- Hoofdfietsroute langs spoorlijn Sint-Niklaas–Mechelen vanaf Temsebrug tot kanaal Brussel-Willebroek (15 km)- Hoofdfietsroute langs kanaal Brussel-Willebroek van spoor-wegbrug in Willebroek tot provinciegrens met Vlaams-Brabant (6 km)- Alternatieve fietsroute langsheen de antitankgracht tussen N111 te Stabroek en E19 in Brasschaat (16 km)

Toewijzing opdrachtDe deputatie wees op 13 december de opdracht toe aan de firma Soresma voor een bedrag van € 78.029,27.  De studie bestaat uit een inventarisatie met terreinonderzoek, het in kaart en beeld brengen van de bestaande toestand, overleg met de gemeenten, NMBS en/of beheerders van de waterlopen en een eerste keuze voor het tracé. Daarna wordt de haalbaarheid bekeken en ramingen gemaakt van de aanleg van de fietspaden.