Logo Fietsen123

Nieuws

Tien knooppuntfietsroutes Twente

Thursday 16 August, 2007

Begin mei van dit jaar is het fietsroutenetwerk in Twente officieel in gebruik genomen. Er worden nu een tiental voorbeeldroutes gepubliceerd. Ook zijn er tracks en waypoints voor GPS.Vijfde drukIn de afgelopen drie maanden zijn ruim 35.000 fietskaarten van het netwerk verkocht. Een kaart kost € 5,95 per stuk. In september verschijnt de vijfde, herziene druk van de fietskaart Twente. Verschil met de voorgaande edities is de opname van een tweetal routetrajecten in het Duitse grensgebied. Zo worden grote delen van de Grafschafter Fietsentour en de West-Münsterlandtour op de kaart opgenomen. En worden de aansluitingen weergegeven met de Toeristische Overstappunten (TOP’s), die dit najaar in het Duitse grensgebied worden opgeleverd.

Tien fietsroutesDe tien routes, die vanaf dit moment met de knooppuntnummers worden gepubliceerd. zijn de volgende:Agelerveldroute  (45 km)Iets ten noorden van Weerselo ligt Het Stift (knp 76) met het mooiste dorpspleintje van noordoost Twente. In de 12e eeuw vestigden de Benedictijnen hier een abdij. Een eeuw later veranderde het complex in een stift voor ongehuwde rijke adellijke dames. De14e eeuwse stiftkerk is gebouwd van Bentheimer zandsteen. Het natuurgebied Springendal, ligt ten noorden van Ootmarsum. Het Springendal dankt zijn naam aan de vele bronnen (knp 29→30) die in dit oude beekdal ontspringen.

Bornsebeekroute (50 km)Borne (knp 71) heeft een beschermd dorpsgezicht “Oud Borne”, met vele monumentale panden. Het Bussemakerhuis, het enige originele fabrikeurshuis in Overijssel, de Bornse Synagoge en de Klopjeswoningen laten een stuk cultuurhistorie zien van de gemeente.

Grensroute (35 km)Eén van de eerste waterstaatkundige werken die in Twente werden uitgevoerd, ligt in de omgeving van het Landgoed Singraven (knp 15→17) bij Denekamp. Singraven betekent letterlijk “grote gracht”. Door zijn geïsoleerde ligging heeft het landschap rondom Breklenkamp (knp 1→2) zijn kleinschalige karakter grotendeels behouden. Verschillende boerderijen rondom Breklenkamp zijn eigendom van kasteel Twickel bij Delden. Ook vlak over de grens rondom de voormalige heerlijkheid Lage, heeft Twickel veel grondbezit.

Herikerbergroute (40 km)Markelo wordt omgeven door bossen en heidevelden. Het landschap wordt aangekleed met landgoederen, havezathen en kastelen. Rijssen is bekend vanwege het Hollands Schwarzwald, De Pelmolen aan de Regge (knp 89) en Havezathe de Oosterhof (knp 90). Na een laatste ‘klimmetje’ over de Herikerberg bereikt u Markelo, waar Museumboerderij Eungs Schöppe (knp 26) een collectie merklappen, letterdoeken, mutsen, klederdrachten en oude gebruiksvoorwerpen toont.

Hezingerroute (54 km)Op de stuwwal ten noorden van Ootmarsum liggen twee gehuchten op ongeveer 2 km afstand van elkaar: het Nederlandse Hezingen (knp 28→26) en het Duitse Hesingen. Beide zijn niet meer dan een paar eeuwenoude boerderijen omgeven door zwaar geboomte. Iets voorbij Vasse in het dal van de Mosbeek, ligt de watermolen van Bels uit 1725 (knp 28→26). Jarenlang is hier cichorei gemalen. Koffie kunt u er nog steeds krijgen. Er is nu een restaurant. Iets verderop langs dezelfde beek ligt de watermolen van Frans (knp 28→26).

Holterbergroute (49 km)Op deze route tussen Holten en Nijverdal maakt u ruimschoots kennis met de uitgestrekte bossen en heidevelden. Af en toe is het flink klimmen geblazen, want deze “bergen” bereiken hoogten tot tachtig meter. Over het landschap, de flora en de fauna van de Sallandse Heuvelrug vindt u een boeiende expositie in bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug (knp 54) te Nijverdal.

Lageveldroute (56 km)Eeuwenlang was landbouw in deze streek het belangrijkste middel van bestaan. Vaak bracht dit nauwelijks genoeg op om van te leven. Op veel boerderijen verdiende men een centje bij met huisnijverheid als weven, schoenlappen en smidswerk. In museumboerderij Erve Hofman (knp 13) in Hellendoorn kunt u nader kennismaken met het vroegere boerenbestaan. Den Ham (knp 25) kenmerkt zich door de gezellige Brink en de uit de 14e eeuw daterende gotische kerktoren.

Lonnekerveldroute (60 km)Lonneker (knp 27) met zijn karakteristieke kerkplein, was vroeger een zelfstandige gemeente die Enschede geheel omsloot. Omdat Enschede door de enorme groei van textielindustrie gebrek aan bouwgrond kreeg, werd Lonneker in 1934 bij Enschede gevoegd. Lonneker ligt op de flank van de Lonnekerberg, een onderdeel van de oostelijke Twentse stuwwal.

Lutterzandroute (20 km)Waar de Dinkel door het Lutterzand kronkelt (knp 61→62), vertelt de steile oostelijke zandoever de geologische geschiedenis van dit gebied. Hier liggen diverse bodemlagen boven elkaar. In de Middeleeuwen verdween de heidevegetatie in dit gebied grotendeels door ontginning en overbegrazing. De zandverstuivingen die toen ontstonden zijn begin 20e eeuw beteugeld door beplanting met de grove den.

Rutbeekroute (48 km) In Boekelo zijn de werkplaats en het station van de Museumbuurtspoorweg gevestigd (knp 36). Het landschap van Twente was vroeger een lappendeken van moerassen, heidevelden, venen, broeklanden, essen, beekjes en riviertjes. Veel woeste gronden zijn sinds 1850 ontgonnen. Toch zijn overal nog kleine enclaves van het vroegere landschap overgebleven. Een goed voorbeeld hiervan is het Buurserzand.

GPSJan Kelder heeft het knooppuntennetwerk Twente inmiddels verwerkt tot gps tracks en waypoints. De website GPStracks, waarmee Fietsen Eén Twee Drie nauw samenwerkt, publiceert het op haar site. Hiermee kunt u gemakkelijk een GPS-fietsroute binnen het fietsroutenetwerk Twente samenstellen.

Link* 10 knooppuntfietsroutes Twente (onder de provincie Overijssel)* Fietsknooppuntennetwerk Twente voor GPS (onder de provincie Overijssel)