Logo Fietsen123

Nieuws

Twee Bruggen Tocht

Friday 9 July, 2004

De rivier 'De Eendracht' fungeerde vroeger, zoals het Schelde-Rijn kanaal nu, als scheiding tussen Zeeland en Noord-Brabant. 'De Eendracht' was in die tijd een kalm stroompje mét eb en vloed en met diepe geulen, die diep in de schorren sneden. Het was een Eldorado voor zwemmers, vissers en natuurliefhebbers.

Het zoute water was brandschoon en werd bijna niet door de beroepsscheepvaart benut. Bij eb viel de rivier hier en daar zelfs bijna droog. Met hevige Westenwind werd het echter (vooral bij springvloed) een woeste stroom en was het voor de omwonenden dikwijls een angstige aangelegenheid om bij de Eendracht te wonen. Alleen al met de Waterssnood van 1953 vielen in Nieuw-Vossemeer 53 slachtoffers te betreuren door de dijkdoorbraken van de Eendracht.

In de jaren 70 werd echter alles anders. 'De Eendracht' werd gekanaliseerd en de getijdenwerking verviel. Door de kanalisatie werd de naam veranderd in Schelde-Rijn kanaal. Er kwamen grote stukken natuurgebied vrij, die door fietsers en wandelaars bezocht kunnen worden.

Het kanaal wordt overspannen door 3 bruggen, in de volksmond de 'Fliplandse' brug (o.a. de verbinding tussen Steenbergen en St. Philipsland), de 'Vosmeerse' brug (o.a. de verbinding tussen Oud en Nieuw-Vossemeer) en de 'Thoolse' brug (o.a. de verbinding tussen het eiland Tholen en Bergen op Zoom).

Op onze site is nu een fietsroute beschreven, die over twee van de drie bruggen gaat. Na de eerste 13.1 km kunt u kiezen tussen een kortere en een langere route. De kortste route van 17 kilometer gaat over de 'Fliplandse' en de 'Vosmeerse' brug en de langere route gaat over de 'Fliplandse' en de 'Thoolse' brug en telt 27.5 km. De start van de route ligt in Nieuw-Vossemeer. U doet Oud-Vossemeer en Tholen aan. Wil Luijks uit Nieuw-Vossemeer maakte deze tocht, schreef de achtergrondinformatie en stelde de route en de foto aan ons ter publicatie beschikbaar.

Klik hier voor de Tweebruggentocht.