Logo Fietsen123

Nieuws

Veel buitenland in De Vogelvrije Fietser

Wednesday 7 October, 2009

Veel 'buitenland' staat er in het nieuwste nummer (nummer 5-2009) van De Vogelvrije Fietser. We zetten de artikelen op een rijtje. Arme sloebersHet artikel 'Fietspioniers' leert, dat fietsen in de derde wereld vooral als iets voor arme sloebers wordt gezien. Al wordt fietsen onder de rijken ook  steeds meer 'fashionable'. In Botswana, Brazilië en India lijkt fietsen langzaam meer terrein te winnen. Maar er moet overal nog wel gestreden worden voor meer ruimte. Fietspioniers uit ontwikkelingslanden komen naar Houten om daar ideeën op te doen.

BostonHoogleraar Peter Furth uit het Amerikaanse Boston laat zijn studenten in Nederland fietsen. 'Ze kijken hun ogen uit.' 'Ik hoop, dat er in de toekomst meer ruimte zal zijn voor fietsen in Amerika, maar de veranderingen gaan heel langzaam. Misschien, dat mijn kleinkinderen het nog meemaken'.

Fietsroutes over de grensDe Vogelvrije Fietser is enige nummers geleden - zeer lofwaardig! - begonnen met het publiceren van fietsroutes. En heeft nu besloten alleen 'Net over de grens' te gaan fietsen. De eerste route is het Energiepfad, een bewegwijzerde, rustige fietsroute in het Duitse Ruhrgebied, zo'n veertig kilometer ten oosten van Roermond. Daar laat bruinkoolwinning fascinerende kraters achter.

KGBVera Chudnikava (23) wil dolgraag een fietsersbond opzetten in haar woonplaats Minsk in Wit-Rusland. Maar dat gaat zomaar niet in een diktatuur. Zo blijkt een artikel met de titel 'KGB dwarsboomt fietsplannen'.

DoortrappersDe rubriek Fietsvraag behandelt de mogelijkheid van de import van 'fixies' uit Berlijn. Wat een 'fixie' is? Het artikel omschrijft het als 'fietsen, waarbij de trappers tegelijkertijd met de wielen ronddraaien en die vaak geen rem hebben'. Vooral fietskoeriers schijnen er in de Verenigde Staten en Nederland veel gebruik van te maken. Ze waren er trouwens in het verleden ook al in Nederland. Zelf hebben we er ook op gefietst en noemden we ze - met een keurig Nederlands woord - 'doortrappers'. De Amsterdamse politie wijst er overigens in het artikel op, dat een doortrapper zonder rem wettig niet is toegestaan.

Green PodIn de rubriek 'Kort nieuws' wordt de Green Pod uit Australië geintroduceerd. Geen ruimte voor een douche of een fietsenstalling op het bedrijfsterrein? Geen probleem! Op de plek waar normaal gesproken één auto staat, biedt de "Green Pod" een kant-en-klare oplossing in de vorm een gecombineerde douche- en stallingsunit. De oplossing is voor het eerst toegepast op de Queensland Universiteit. Binnenin vindt de fietser kleedruimte, douches die zichzelf automatisch reinigen en een hergebruikinstallatie voor het afvalwater. Het concept werkt op zonne-energie en gaat spaarzaam om met energie door gebruik te maken van een zonneboiler voor het water en led-verlichting die werkt met bewegingssensoren. De Green Pod is er in twee uitvoeringen. De eerst versie omvat 1 douche, 1 kleedruimte en ruimte voor 10 fietsen en 10 afsluitbare kastjes. De tweede versie heeft 2 douches, 2 kleedruimten, 20 afsluitbare kastjes en geen ruimte voor fietsen.

Ventoux met elektrische fietsBloed, zweet en tranen. Dat betekent een beklimming van 'De Kale Berg' oftewel van de Mont Ventoux, bekend van de Ronde van Frankrijk en van de dood van wielrenner Tony Simpson. De BOVAG deed dat eens anders. Medewerker Toine Crone reed met een Flyer-E-bike fluitend de berg op. Tot verbazing der toeschouwers. Toine had een extra accu bij zich, die hij pas op tweederde van de beklimming nodig had. Hij finishte in 1 uur en 38 minuten. Aldus een bericht in De Vogelvrije Fietser.