Logo Fietsen123

Nieuws

Veenkolonie en Hunebed Route

Sunday 11 February, 2007

Dankzij deze nieuwe fietsroute maken we - vanuit Stadskanaal komend - kennis met het veenkoloniale gebied, met het weidelandschap in het stroomdal van de Hunze en met de Hondsrug. Op deze hogere gronden vindt u de Hunebedden uit de prehistorie.  VeenkoloniënZodra we Drouwenermond inrijden, zien we de uitgestrektheid van het veenkoloniale gebied. Veenkoloniën zijn de nederzettingen die ontstaan zijn door afgraving en het in cultuur brengen van de vroegere uitgestrekte veenmoerassen. Het zijn meestal langgerekte dorpen. Zijn ze ontstaan langs de wegen aan de randen van oude hoogvenen, dan worden ze ‘wegveenkoloniën’ genoemd. Ontstonden ze langs kanalen, dan heten het ‘kanaalveenkoloniën’. Na de afgraving van de venen bleven de zogenaamde dalgronden over, die in Groningen en Drenthe zeer geschikt bleken voor de landbouw. Er werden en worden diverse landbouwgewassen geteeld, zoals bieten, aardappelen, rogge, haver, tarwe, gerst en maïs. Deze gewassen worden ook op de hoger gelegen zandgronden verbouwd. Echte voorbeelden van landbouwindustrie zijn suiker-, aardappelzetmeel-, en de (vroegere) strokartonfabrieken.

Aardappels Wat de productie van aardappelzetmeel en uit aardappelzetmeel vervaardigde producten (derivaten) betreft zijn er momenteel in het noorden nog vier fabrieken in bedrijf: Foxhol (diervoedingsmiddelenfabriek), Ter Apel-kanaal, Gasselternijveen (zetmeelproductie) en Veendam (derivatenproductie en hoofdkantoor). Sinds 1971 allen gefuseerd in ‘Coöperatieve Verkoop- en Productievereniging van Aardappelmeel en Derivaten’ AVEBE (AVB staat van oudsher voor Aardappelmeel Verkoop Bureau). De Aardappelzetmeelfabriek Oostermoer (waar u tijdens de fietstocht langs komt), opgericht in 1903, werd in 1977 voor meer dan 100 miljoen gulden omgebouwd tot een moderne fabriek. Tijdens de zogenaamde ‘campagne’, die ruwweg ongeveer 30 weken duurt van midden augustus tot midden maart, worden hier maar liefst 850.000 ton aardappelen vermalen, wat aan productie 190.000 ton aardappelzetmeel, 110.000 ton vezels en 12.500 ton eiwitten oplevert. Vezels en eiwitten worden gebruikt als diervoeder. Aardappelzetmeel wordt onder meer gebruikt in levensmiddelen-, papier-, lijm- en textielindustrie.

HunebeddenBehalve door een ‘landbouwgebied’ komt u met deze fietsroute ook door het ‘weidelandschap’ in het stroomdal (dus laaggelegen) van de Hunze, hoewel ook daar door een verbeterde afwatering landbouw wordt beoefend. Verder fietst u over de Hondsrug, een heuvelrug, die zich uitstrekt van Emmen naar Groningen en die al duizenden jaren bewoond wordt. Vandaar ook dat men op deze hogere gronden veel Hunebedden uit de prehistorie vindt. U zult tijdens de fietstocht er een aantal van zien. Meer dan 5000 jaren geleden kwam het ‘Trechterbeker volk’ Drenthe binnen. In de nabijheid van hun nederzettingen werden begraafplaatsen gebouwd, die men in de 17e eeuw ‘Hunnenbedden’ ging noemen. Over de geschiedenis ervan kunt u veel te weten komen op de informatieborden bij de Hunebedden en zeker op de tentoonstelling in het Hunebedcentrum naast het grootste Hunebed bij Borger. Er zijn nu nog 52 Hunebedden in Drenthe en 1 in Groningen.

HunebedkamerDe fietsroute is in totaal 44,5 km lang, maar u kunt ook een verkorte route van 24 km kiezen.De route is gemaakt en ons ter publicatie aangeboden door het Best Western Hotel-Restaurant Stadskanaal 4*. Dit hotel kwam onlangs prominent in het nieuws met een primeur: de eerste Hunebedkamer ter wereld. Slapen in de prehistorie onder de stenen!

Link*Veenkolonie- en Hunebed Route