Logo Fietsen123

Nieuws

Vijf knooppuntenroutes in Oost-Vlaanderen

Thursday 11 June, 2009

Bikepointer Vlaanderen publiceert 5 nieuwe fietsknoopuntenroutes in de provincie Oost-Vlaanderen. U kunt de knooppunten direct uitprinten en invoegen in uw Bikepointer. Hierna geven we een karakteristiek van iedere route. * Langs meersen en meanders De Leiestreek is een prachtig stukje natuur. Met name het gebied tussen Gent en Deinze trekt daarom op het einde van de negentiende eeuw een kunstenaarskolonie van jonge schilders, die zich in Sint-Martens-Latem en Deurle vestigen. Het spel van het licht en het landschap op het land en de contrasten door de diverse intensiteiten van de zonneschijn kenmerken hun werk. Dankzij deze kunstenaars is dit gebied grotendeels gaaf gebleven. We rijden door het Stadsbos van Deinze, dat nog in aanleg is. We passeren De Ceder, een veelzijdig vakantiecentrum. Daarna het sluizencomplex van Astene Sas, één van de meest idyllische plekjes langs de Leie. De route is 42 km lang.

* De slag bij Oudenaarde De slag bij Oudenaarde had plaats op 11 juli 1708 en was van grote betekenis voor het voortbestaan van de Zuidelijke Nederlanden. De slag bij Oudenaarde was een van de vier grote veldslagen tijdens de Spaanse successieoorlog. Het landschap waar de Slag bij Oudenaarde in 1708 plaats had, is in de loop der jaren niet veel veranderd, al zijn er de laatste jaren enkele verkavelingen bijgekomen. De Brusselse architect Hendrik Van Pede besteedde 12 jaar aan de bouw van het Oudenaardse stadhuis (1526-1537). Het is opgetrokken op de plaats van het voormalige Romaanse schepenhuis, dat tegen de huidige lakenhalle was aangebouwd. Wanneer we brug over de Schelde nemen, komen we op grondgebied van Eine. Hier had op 11 juli 1708, rond 14u., het allereerste treffen plaats tussen de Zwitserse infanterie van de Franse generaal Biron en Engelse troepen, die onder de leiding stonden van generaal Cadogan. Vele huizen in het rustige dorp Mullem zien er vermoedelijk nog ongeveer hetzelfde uit als driehonderd jaar geleden. Mullem was destijds een vrije, zelfstandige heerlijkheid. De gele kleur verwijst naar de afhankelijkheid van de kasteelheer. Het kasteel is eigendom van de familie De Gerlache. Rond Oudenaarde staan drie zogeheten ‘kapiteinskapellekes’. Volgens de overlevering werden deze kapelletjes destijds opgericht in de omgeving van het slagveld, op de plaats waar een hogere officier van het geallieerde leger zou begraven zijn. De fietsroute is 34,2 km lang.

*  In het spoor van de kampioenen Het Oost-Vlaamse Ronse heeft iets met kampioenschappen. Twee keer al was de Sint-Hermesstad het decor voor de wereldkampioenschappen wielrennen. Deze route telt ook wel een paar hellingen maar je hoeft zeker geen rasklimmer te zijn om heelhuids deze tocht te overleven. Vertrekplaats is de mooi heraangelegde Grote Markt van Ronse. “Dat zijn hier precies de Vlaamse Ardennen”, zou Omer Wattez uitgeroepen hebben waardoor de regio zijn nieuwe naam kreeg. In deze prachtige omgeving vond Robbie McEwen zijn stekje om tussen twee grote rittenkoersen even op adem komen. Niettegenstaande hij in het hartje van de Vlaamse Ardennen woont, is hij niet echt een man voor de voorjaarsklassiekers. Enkel in Dwars door Vlaanderen mocht hij al eens met de bloemen zwaaien. De route is 46,2 km lang.*  Allez allez Meetjesland Het Meetjesland heeft nogal wat wielerhelden voortgebracht. Denken we maar aan Frank Hoste, Johan De Muynck en natuurlijk de gebroeders Erik en Roger De Vlaeminck. Als coach van een team Zimbabwaanse renners heeft die laatste de groene regio rond Eeklo overigens weer een beetje op de wielerkaart gezet. Volgens de plaatselijke verhalen zou niemand minder dan Keizer Karel de naam ‘Meetjesland’ hebben bedacht. Omdat de keizer enkel de oude vrouwtjes zag die voor hun deur zaten te spinnen, dacht hij dat er in de streek alleen maar oude ‘meetjes’ woonden. Vandaar dus de spotnaam. De fietsroute is 60,8 km lang.

*  Zicht op de Westerschelde De Westerschelde is de laatste echte riviermonding die na het Deltaplan in Zuid-Nederland is overgebleven. In het binnenland fiets je over land dat eeuwen geleden gewonnen werd op de zee. Eens te meer bevestigt Zeeuws Vlaanderen dat ze een prachtige streek is om een fietstochtje te komen maken. Wat zeker de moeite waard is om even te bezoeken is het vestingstadje Hulst. Dit is de meest Vlaamse stad van Nederland. Hier is nogal wat te zien en te beleven. De 3,5 km lange omwallingen aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de Willibrordusbasiliek uit de 13e eeuw met de controversiële betonnen spits, stadsmolen uit 1792, het Museum de Vier Ambachten, de stadspoorten en natuurlijk Reynaert de sluwe vos. Van zodra je het gezellige vestingstadje achter je hebt gelaten fiets je in alle rust en stilte over eeuwenoude dijken. Het "Groot Eiland" dat je wat verder aan je linkerkant ziet is wel een héél bijzonder natuurgebied. De natuur kon hier immers eeuwenlang haar eigen willetje doen. Op de Westerschelde zijn vaak grote schepen te bemerken die netjes de loop van de vaargeul volgen en varen tussen de rode en groene boei. Een beetje scheepvaartreglement: rood en groen is niet zomaar willekeurig gekozen: de groene boei komt overeen met de stuurboordzijde van het schip. En laat het net aan deze zijde zijn dat het schip een groen licht voert. Omgekeerd: de rode boei komt overeen met het rood licht dat het schip aan bakboord voert. M.a.w: de boeien liggen in de vaarrichting naar de haven. Schepen die terug het ruime sop kiezen (van de haven weg) varen met hun groene licht op de rode boei en omgekeerd. De route is 66,5 km lang.

Link* De vijf fietsknooppuntroutes vindt u onder de provincie Oost-Vlaanderen