Logo Fietsen123

Nieuws

Vlaanderen investeert in fietspaden en fietscampagne

Thursday 15 April, 2010

De Vlaamse minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil dit jaar 100 miljoen euro investeren in fietspaden. Het gaat om meer dan 200 projecten in heel Vlaanderen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe lanceert een multimediale campagne om de Belgen meer op de fiets te krijgen.

Afwachtend positief

Bij de plannen voor de aanleg van fietspaden gaat het zowel om eigen investeringen als subsidies aan gemeenten voor het aanleggen van fietspaden langs gewestwegen. De aankondiging van het fietsinvesteringsprogramma stemt de Vlaamse Fietsersbond ‘afwachtend positief. Dé achillespees van het Vlaamse fietspadenbeleid vormt de concrete uitvoering van fietsinfrastructuurplannen. Nu zit er reeds voor een kwart miljard euro aan projecten in de vrieskast, wachtend op effectieve realisatie', verduidelijkt Wim Depondt, voorzitter van de Fietsersbond.

Vertragingen

In 7 op de 10 gevallen liggen onteigeningsperikelen mede aan de oorzaak van vertragingen. Met een aantal maatregelen tracht de minister hieraan nu tegemoet te komen, onder meer door een snellere afhandeling van minnelijke onteigeningen en door de inzet van landmeters. Een versoepeling van de gedwongen onteigeningsprocedure, nochtans een belangrijke vertragende factor, ontbreekt echter. Dit is immers federale materie.

Nog een lange weg te gaan

Sinds 2001 kent Vlaanderen een masterplan voor de fietspaden. Het zogenaamde ‘bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk’. Het plan telt bijna 12.000 kilometer. Slechts een kwart ervan kent reeds veilige fietsinfrastructuur. 'Met de nieuwe 100 miljoen euro leg je een slordige 250 kilometer fietspad aan. Zelfs indien men er in slaagt om dit aanlegtempo vol te houden, duurt het nog zeker 30 jaar voordat het netwerk realiteit is, zo leert een snelle rekensom van de Fietsersbond..

Hertekening fietspadbeleid

De bond pleite derhalve voor 'een drastische hertekening van het fietspadbeleid'. De Fietsersbond denkt hierbij o.m. aan investeringsverplichtingen voor lagere overheden en grootschaligere aanbestedingen. Wim Depondt: 'Vlaanderen mist nog een slordige 9.000 kilometer fietspad. De huidige subsidie- en aanbestedingsmethoden zijn niet alleen ontoereikend, maar te omslachtig om deze uitdaging binnen een redelijke termijn af te werken. Het uitbesteden van fietsprojecten aan een apart overheidsagentschap naar het voorbeeld van de BAM of VIA-invest moet overwogen worden'.

Je fiets daagt je uit

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft een multimediale campagne gelanceerd om de Belgen meer op de fiets te krijgen. De campagne werd "Je fiets daagt je uit" gedoopt. In België gaat 8,2 procent van de werknemers met de fiets naar het werk. Dat is weinig maar wel een verbetering tegenover 2005, toen dat nog 7,7 procent was. De fiets komt daarmee op de derde plaats, na de wagen en de trein. Opvallend is wel dat in Vlaanderen 12,9 procent naar het werk fietst en in Wallonië en het Brussels Gewest slechts 1,5 procent. Sinds maandag zijn op TV en op internetsites publicaties en miniprogramma's te zien die de voordelen van het fietsgebruik moeten benadrukken. De campagne, die duurt tot eind april, wordt afgesloten met een advertentie in De Zondag. De campagne somt de voordelen op van het fietsgebruik: fietsen is vaak sneller in het drukke verkeer en je kan snel 'parkeren', fietsen is gezond en het vermindert de CO2-uitstoot.

Link

* Lees meer over het Eerste Integraal FietsInvesteringsprogramma (IFI)