Logo Fietsen123

Nieuws

Website voor fietseducatie secundair onderwijs

Thursday 16 October, 2008

De laatste jaren is er  voor het basisonderwijs in Vlaanderen heel wat educatief fietsmateriaal ontwikkeld. Maar voor het secundair onderwijs was er nauwelijks iets te vinden. Om dit hiaat weg te werken, nam de Fietsersbond een nieuw initiatief. Met de financiële steun van de Vlaamse overheid en de VSV ontwierp de Fietsersbond een attractieve website voor jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs. Kwetsbare groepVolgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is meer dan tien procent van de personen die betrokken zijn bij een fietsongeval, tussen de 12 en 14 jaar oud. Dat is te verklaren. Op die leeftijd gaan jongeren zich namelijk vaker zelfstandig verplaatsen én ze leggen langere afstanden af naar de sportvereniging, het jeugdhuis of de cinema. Voor twaalfjarigen is de fiets vaak het meest aangewezen voertuig. Maar de jongeren hebben vaak onvoldoende kennis van de verkeersregels en kunnen moeilijke verkeerssituaties slecht inschatten omdat ze te weinig ervaring in het verkeer. De Fietsersbond ontwikkelde - met steun van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) - een mooie nieuwe website, specifiek gericht op deze groep jongeren.

Op maat van jongeren'Trap het af!', zoals de site heet, bestaat uit verschillende modules:- Why the bike? is een inleiding en legt in tien cartoons uit wat de voordelen van de fiets zijn.- Signs gaat over verkeersborden en wegmarkeringen en hun betekenis voor fietsers.- Rulezzz gaat over waar en hoe je moet fietsen en de voorrangsregels.- C-U gaat in op het belang van zichtbaarheid.- Pimp It neemt de fietsuitrusting, het fietsonderhoud en diefstalpreventie onder de loep.- Truck Truc focust op de dode hoek van vrachtwagens.- P… geeft nog enkele preventietips voor veilig fietsen mee. - Links verwijst naar nuttige websites waar de leerlingen en leerkrachten nog heel wat extra informatie kunnen vinden. Er wordt ook verwezen naar leuke fietswebsites met cartoons, grappige filmpjes, spelletjes, enz.

LeerkrachtenJongeren kunnen de website zelfstandig gebruiken. Maar de aparte module 'Info voor leerkrachten' bevat ook materiaal en vele praktische tips om zelf verkeerslessen te geven. Fietsen doe je niet van achter de pc. Dus kunnen leerkrachten met de informatie ook verder, binnen en buiten de klas. Het digitale lespakket is in eerste instantie gericht op de leerlingen van de eerste graad en hun leerkrachten. De website bevat echter ook heel wat nuttige documenten voor de tweede en zelfs de derde graad van het secundair onderwijs. Trouwens, eigenlijk voor iedereen!

FietstestDe opgedane kennis dient getest. Daarom ontwikkelden de Fietsersbond en VAB een specifieke ‘Fietstest’. Aan de hand van 25 praktische verkeerssituaties kunnen fietsers en automobilisten hun kennis inzake verkeersregels van de fietser testen, en indien gewenst opfrissen. De test bestaat uit een reeks foto’s van concrete verkeerssituaties gecombineerd met een meerkeuzevraag. Je hebt 15 seconden de tijd voor het beantwoorden van de vraag. Net zoveel als bij het theoretisch rijexamen op een officieel examencentrum. Na de test krijg je naast de uitslag ook een overzicht van de foutief beantwoorde vragen en de nodige feedback over het juiste antwoord.

Links* De nieuwe website 'Trap het af!': www.traphetaf.be* Fietstest: www.vab.be/fietstest