Logo Fietsen123

Nieuws

Weerman Deboosere: Geef mij maar een fietsvakantie!

Wednesday 16 September, 2009

"Geef mij maar een fietsvakantie. Trekken van voordeur tot voordeur. Ik vind het avontuurlijk om nauw in contact te staan met het landschap en de mensen. Onlangs fietsten we in twee dagen van Meise naar Hamont-Achel: fantastisch wat Vlaanderen nog aan natuurschoon te bieden heeft." Aldus Frank Deboosere, sinds 1987 weerman voor de VRT, in De Standaard.  Hij schrijft verder over zijn vakanties en fietsvakanties in het Laatste Nieuws. We citeren. ZaligheidIk heb nooit begrepen wat er zo leuk is aan die schroeihete costa's en oververhitte badplaatsen. Als het kwik in Vlaanderen meer dan 30 graden haalt, kreunen we van de hitte... maar toch gaan we op zoek naar plaatsen waar het nog veel warmer is. En dat terwijl er zoveel leukere en goedkopere alternatieven zijn. Zelf ga ik nu al meer dan tien jaar geregeld op vakantie met de fiets. Thuis vertrekken, heerlijk rondtoeren in Vlaanderen en omstreken, en moe maar voldaan terug thuiskomen: het is een zaligheid. In fietsparadijs Limburg kennen ze al heel lang hun fietsroutenetwerk. Alle fietsknooppunten zijn genummerd. Je stippelt dus je eigen tocht uit door gewoon wat cijfers te onthouden. Een zalig systeem zonder stress en met maximale flexibiliteit. Intussen hebben ook de andere Vlaamse provincies hun netwerk en kan je kriskras heel Vlaanderen verkennen.

Uitgebreid babbelenAltijd weer gebeuren er onverwachte dingen die de fietsvakantie een avontuurlijke wending geven. In Gavere kwamen we zo ooit oog in oog met een bestelwagen die net pardoes de beek was ingereden. De chauffeur was net uit zijn auto gekropen. Té snel rijden: nooit een goed idee. Maar het hoeft niet altijd spannend te zijn. Samen met het gezin een meerdaagse fietstocht ondernemen is ook tijd maken om uitgebreid met mekaar te babbelen en een team te vormen in goede en kwade tijden. Die kwade tijden, dat is dan het beruchte 'slechte' weer waar Vlaanderen in de vakantiemaanden altijd een patent op heeft. Althans, dat wordt dikwijls beweerd door zuiderse zonnekloppers. "Is het soms niet waar dat er in Vlaanderen meer dan 200 regendagen zijn, Frank?"

RegenfabelTijd om een weerfabel uit de wereld te helpen. Er zijn in ons land inderdaad heel veel dagen waarop er een spatje regen valt. Enkele druppeltjes volstaan al om de dag te catalogeren als een regendag. Maar hoeveel minuten regent het hier? Dat blijkt ongelooflijk weinig te zijn: tussen 6 en 10 procent van de tijd. Het is zo'n spectaculair cijfer dat ik er zelf indertijd moeite mee had. En dus ben ik enkele jaren geleden op mijn fietstochten van en naar het werk (tussen zevenduizend en achtduizend km per jaar) begonnen met het noteren van alle regenminuten. Als expert kan ik je meedelen dat het regenpercentage de voorbije jaren altijd ongeveer 8 procent bedroeg. Dat wil zeggen dat het 92 procent van de tijd droog is. 

Milieu redden?Kunnen we met de fiets het milieu redden? Het is in elk geval een feit dat we onze auto meestal gebruiken voor kleine afstanden. Door resoluut te kiezen voor de fiets, bespaar ik elk jaar duizenden euro's: brandstof, verzekering, onderhoud, fietsvergoeding, geen fitnessabonnement, ... Fietsen is bovendien heel goed voor de gezondheid. Ik mag gerust een boterhammeke extra eten. En mijn CO2-uitstoot is een heel stuk lager.

Fluovestje en helm verplichtNatuurlijk moeten de fietsers zich ook houden aan de verkeersreglementen. Wat mij betreft mag de minister het fluovestje en de helm verplicht maken. De fietsverlichting moet echt in orde zijn - zelf lijk ik 's winters wel een fietsende verlichte kerstboom met meer dan 20 flikkerende LEDjes. Als alle automobilisten eens enkele dagen op de fiets gingen zitten, zou de wereld een stuk veiliger zijn. En gezonder. En zuiverder. En vooral ook prettiger, want van fietsen krijg je een goed humeur.

Links*U kunt de fietsavonturen van Frank Deboosere volgen op zijn site: www.frankdeboosere.be* Meer citaten van bekende en onbekende Vlamingen en Nederlanders* Alles over fietsvakanties