Logo Fietsen123

Nieuws

Winterswijk wint Vergulde Fietsketting

Thursday 15 September, 2005

De Vergulde Fietsketting, de prijs van de Fietsersbond Nederland voor de beste aanpak tegen fietsdiefstal in Nederland, gaat naar Winterswijk. Dat heeft de Fietsersbond vanmiddag bekend gemaakt. Jurywoordvoerders Politiecommissaris Frans Bakker en Jonathan Mijs van de Landelijke Studentenvakbond roemden de combinatie van degelijke, relatief eenvoudige en slimme maatregelen van politie, gemeente en andere partijen in de gemeente Winterswijk.

De doordachte aanpak in Winterswijk leidde tot een halvering van het aantal fietsdiefstallen. De aparte publieksprijs, waarvoor men via de site van de Telegraaf kon stemmen, gaat met 30 procent van de stemmen naar Amsterdam. De andere genomineerden waren Groningen, Apeldoorn, Harlingen en Eindhoven. De Fietsersbond hoopt dat de rest van Nederland de maatregelen van Winterswijk, Amsterdam en andere goede voorbeelden navolgt, omdat blijkt dat bij een serieuze aanpak het aantal fietsdiefstallen aanmerkelijk kan dalen.

Winterswijk kreeg de Vergulde Fietsketting voor de doordachte aanpak waarbij de politie samenwerkt met gemeente, woninbouwcorporaties, justitie, tweewielerhandel, scholen, de horeca, de media en Duitse buurgemeenten. Een greep uit de activiteiten: Politie, gemeente, tweewielerhandel en scholen houden regelmatig graveeracties en geven voorlichting over het op slot zetten van de fiets, het belang van aangifte en de strafbaarheid van heling. Politie surveilleert actief op risicoplaatsen en pakt de daders waaronder veelplegers op. Mensen die op gestolen fietsen rijden worden aangehouden. De woningbouwvereniging plaatste stallingen en verplichtte zich om bij nieuwbouw voor veilige fietsenstallingen te zorgen. Bij de grootste discotheek staan de

fietsenrekken op strategische plaatsen, waarbij de portiers een oogje in het zeil houden. De politie assisteert bij fietscontroles in de Duitse buurgemeente Vreden en een hele slimme: De politie parkeert de lege surveillancewagens in de avonduren nabij fietsdiefstalrisicoplaatsen.

Het publiek honoreert de actieve inzet van gemeente, politie en OM in Amsterdam. De stad met het hoogste aantal diefstallen, zo'n 100.000 per jaar, laat het er niet bij zitten en zet in op de aanpak van heling, veelplegers, opsporing van gestolen fietsen, voorlichting aan de burgers en nog veel meer. Amsterdam wacht daarbij niet op allerlei landelijke initiatieven maar begint gewoon zelf. Zo is er dit jaar een proef gestart met tags in de fiets.

Klik hierna voor meer informatie over fietssloten en fietsdiefstal: http://www.fietsen.123.nl/fietssloten.htm