Logo Fietsen123

Page

Bewaakte fietsenstallingen

Bewaakte fietsenstallingen worden in de ene stad beter gebruikt dan in de andere. Toch zijn op dit moment bewaakte fietsenstallingen de enige zekerheid, dat je fiets niet wordt gestolen. Hoe staat het met de fietsenstallingen? En waarom worden ze zo beperkt gebruikt?

Een eerste overzicht. Voor aanvullingen houden we ons graag aanbevolen!

Voor het laatste nieuws over dit onderwerp: klik hier!

NS-fietsenstallingen

De VSRE, de Vereniging van Stationsrijwielshop Exploitanten, heeft een eigen website. U vindt er alle informatie over de diensten, die deze NS-fietsenstallingen aanbieden. Dat is meer dan alleen het stallen van een fiets. U kunt er ook fietsen huren, kopen en laten repareren. Klik hier.

Amsterdam

Amsterdam heeft nu een netwerk van bewaakte fietsenstallingen: Locker. Zodat u makkelijker en vaker de fiets kunt pakken. Zonder angst voor diefstal. Locker is goedkoop en heeft een aantal extra faciliteiten: • toilet en • fiets reparatieruimte. In zes Lockerstallingen kunt u een OV-fiets huren. Nadere informatie: http://www.locker.amsterdam.nl/index.htm

Informatie over 120 fietsenstallingen op één website en on-line reserveren in Amsterdam: http://www.stallingamsterdam.nl

Apeldoorn: glazen fietsmachine

Een fietsenstalling die haar functie uitstraalt. Dat was de opdracht die architect Johan van de Ven meekreeg van de gemeente Apeldoorn. Het resultaat is een opvallend vormgegeven stalling, met een transparante glazen gevel waardoor voorbijgangers kunnen zien wat zich achter de gevel afspeelt. De nieuwe stalling ligt aan de Kanaalstraat, aan de rand van het winkelgebied van de stad. Op deze locatie is grote behoefte aan een bewaakte stalling, gezien het aantal fietsen dat tot nu toe lukraak werd wegzet. Bovendien ligt de locatie gunstig ten opzichte van de verschillende hoofdfietsroutes uit Apeldoorn-Zuid. De stalling heeft drie lagen met hellingbanen, waarbij de fietsen op de hellingen worden gestald. Bovendien is de capaciteit nog eens bijna verdubbeld tot ca. 600 plaatsen, door de introductie van het zogenaamde Velovatorsysteem.

Daarbij hangt de fietser zijn fiets op aan twee haken. Met behulp van twee gasdrukveren lift de fiets omhoog en vervolgens kan deze boven de onderste fiets worden gerold. Door gebruik te maken van een glazen gevel met een boomschorsmotief, opgehangen in een stalen skelet, ontstond een opmerkelijk beeld, inmiddels voorzien van het predikaat 'fietsmachine'. Dit omdat de smeltglasgevel een gefilterd beeld laat zien van de activiteiten die zich binnen afspelen, en omgekeerd. De nieuwe stalling is evenals de andere fietsenstallingen in het centrum gratis toegankelijk.

Arnhem: gratis bewaakte fietsenstallingen

Op vrijdag 6 juni 2008 is op het Gele Rijdersplein de tweede gratis bewaakte fietsenstalling van Arnhem geopend. Het Gele Rijdersplein, dat in de binnenstad van Arnhem ligt, heeft een renovatie ondergaan. Het parkeerterrein is vernieuwd en er is nieuwe bestrating gelegd. Ook is er een nieuwe fietsenstalling geplaatst. De fietsenstalling is de tweede gratis bewaakte stalling van Arnhem. De fietsenstalling is 24 uur per dag geopend. De bewaking, die verzorgd wordt door de Sociale Werkvoorziening voor Midden Gelderland Presikhaaf Bedrijven, is dagelijks aanwezig van 8.15 tot 18.15 uur. Op koopavonden tot 22.00 uur. De fietsenstalling Musiskwartier is de eerste gratis bewaakte fietsenstalling in Arnhem. Deze werd op donderdag 18 mei 2006 feestelijk geopend. De ingang van deze bewaakte gratis stalling is aan het Johnny van Doornplein, naast La Place Mangerie van V&D. Er is ruimte voor 700 fietsen.

Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Pijnacker: Biesieklette
Fietsen bewaken is hun vak, al ruim twintig jaar. Bij Biesieklette is uw fiets in veilige handen. In 30 stallingen in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Pijnacker kunt u bij hen uw fiets stallen. En bij 30 stallingen bij scholen letten de beheerders op de fietsen van de leerlingen. Ieder jaar verzorgen zij bij diverse evenementen een mobiele fietsenstalling, zodat de bezoekers ook daar met een gerust hart kunnen genieten en na afloop weer op de fiets naar huis kunnen.

Naast het exploiteren van fietsenstallingen bieden zij ook diverse andere diensten aan onze klanten aan. Zo kan in het zomerseizoen op twee van hun stallingen een Wombat of Tiralo gehuurd worden. Dit zijn speciale strandrolstoelen waarmee men op het zand kan rijden. Ook verhuren zij op diverse stallingen kinderbuggy’s, zodat ouders niet meer hoeven te sjouwen met hun kinderwagen als ze even willen shoppen in de stad. Aan evenementenorganisaties kunnen zij naast een geheel verzorgde fietsenstalling ook mobiele units en fietsrekken verhuren.

Nadere informatie: http://www.biesieklette.nl/

Den Haag: overzicht van buurtstallingen

Een buurtstalling is een afgesloten, overdekte stalling waar men 24 uur per dag zijn/haar fiets kunt stallen en ophalen. Met name voor vooroorlogse wijken met appartementen is dat een bittere noodzaak. Een overzicht van bijna alle buurtstallingen in Den Haag vindt u www.stallingdenhaag.nl

Groningen: Bewaakte Rijwielstalling in Groningen

In 1981 is de Bewaakte Rijwielstalling in Groningen opgericht door een aantal enthousiaste vrijwilligers van het voorlichtingsproject Delinquentie en Samenleving. De eerste activiteit was een rijwielstalling bij de Hoornse Plas. Vanaf dat moment is het aantal activiteiten uitgegroeid tot 25 permanente en 3 mobiele stallingen. Door een fusie met de Stichting Werkgelegenheidsprojecten is de Bewaakte Rijwielstalling in november 1995 opgehouden te bestaan als zelfstandige organisatie. Als deel van Stichting Werkgelegenheidsprojecten zijn de Bewaakte Rijwielstallingen na een fusie in 1997 onderdeel geworden van de Werkprojecten Groep.

Nadere informatie: http://www.bewaakterijwielstallingen.nl/

Haarlem

In Haarlem bevinden zich de volgende publieksstallingen:
- de Botermarkt met 100 plaatsen.
- Winkelcentrum Schalkwijk met ± 100 plaatsen.

Op vrijdag 21 Januari 2005 is de bewaakte overdekte rijwielstalling in Haarlem geopend. Het Brabants Fiets Harmonisch Orkest was aanwezig om er een geslaagde opening van te maken.
Nadere informatie: http://www.haarlem.nl/index.php?id=3456

Lelystad

Een bewaakte fietsenstalling die dag en nacht open is. Dat zou voor veel fietsers een uitkomst zijn. De Velodrome lijkt de oplossing. Bewaakte fietsenstallingen hebben een nadeel: de openingstijden. Wie een keer tot in de kleine uurtjes uit wil, kan meestal niet meer in de bewaakte fietsenstalling zijn fiets ophalen. De Velodrome, de automatisch beveiligde fietsenstalling in Lelystad, is wél 24 uur per dag veilig én open. Het principe van de Velodrome is eenvoudig. Een rijwielpassagesluisje controleert fietser én fiets bij de in- en uitgang van de stalling.

De fietser heeft een identiteitskaartje en de fiets is voorzien van een herkenningschip. Omdat kaart en chip met elkaar corresponderen, kan niemand de 'verkeerde' fiets meenemen. In Lelystad draait de eerste automatisch beveiligde fietsenstalling met succes. De fietsenstalling in de Waagstraat in winkelcentrum De Gordiaan is uniek in Nederland. Stichting Perspectief exploiteert de stalling. Fietsers kunnen via de stichting een jaarabonnement kopen en dan 24 uur per dag zeven dagen per week hun fiets veilig stallen.

Oostende

In het stadscentrum zijn er overdekte en bewaakte fietsenstallingen in de Christinastraat, in de Koninginnelaan (aan het Stedelijk Zwembad), aan het Sportcentrum De Koninklijke Stallingen, aan de Montgomerykaai - Visserskaai en aan het Station. Op vaste uren bewaken stadswachten deze fietsenstallingen. Lees meer: http://www.oostende.be/product/91/default.aspx?id=151

Utrecht: U-stal

Bij U-stal in Utrecht kunnen klanten hun fiets veilig stallen. Bij het grote publiek zijn de stallingen van U-stal vertrouwd en gewild. Meer dan 100 medewerkers helpen dagelijks duizenden klanten in fietsenstallingen in de regio Midden Nederland. U-stal verhuurt ook buurtstallingen en fietstrommels. De dienstverlening vergt goede sociale vaardigheden van de medewerkers. U-stal biedt al jaren werkgelegenheid aan mensen die langer dan een jaar werkloos zijn. Bij U-stal hebben zij een betaalde baan in de ID-regeling. Hun perspectief blijft een reguliere baan op de arbeidsmarkt, U-stal geeft hierbij ondersteuning.

Nadere informatie: http://www.u-stal.nl/

Zoetermeer: fietspaviljoen

Zoetermeer beschikt over een Fietspaviljoen: een modern uitgevoerde overdekte fietsenstalling, met een aantal extra's zoals een openbaar toilet, kluisjes en verhuur van buggy's en boodschappenwagentjes. Een paar exotische eetzaakjes completeren het geheel. De in twee lagen uitgevoerde bewaakte stalling heeft een bijzondere vormgeving. Aan de voorzijde hangt een soort balkon, het zogenoemde 'passe partout'. Fietsers die via de entree en de beheerder naar de eerste verdieping gaan, zie je daar voorbij komen. Zo kunnen automobilisten op de langsgelegen Europaweg goed zien welke functie het gebouw heeft. Aan de zijde van de voetgangerszone zijn de drie eetkiosken geïntegreerd. De stalling die plaats biedt aan 385 fietsen, bestaat uit een stalen constructie met wanden van houten lamellen. Deze lamellen staan onder een bepaalde hoek, zodat daglicht en frisse lucht toegang hebben. De stalling heeft openbare toiletten (inclusief invalidentoilet), babyverschoonruimte, kluisjes en een beheerderruimte.

Ook verkoopt de beheerder regenponcho's en paraplu's en verhuurt hij buggys en boodschappenwagentjes voor een euro per dag. En binnenkort is er ook de OV-fiets te huur. De fietsenstalling is een werkgelegenheidsproject van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Zoetermeer. De fietser betaalt 15 eurocent voor de stalling. In totaal telt het centrum van Zoetermeer nu een kleine drieduizend plaatsen, waarvan ruim eenderde bewaakt. Na voltooiing van de laatste grote stalling eind september 2005 (goed voor 700 plaatsen) zal vanaf 1 oktober 2005 een fietsparkeerverbod in het Stadshart van kracht worden. Nadere informatie: http://www.ov-fiets.nl/waarhuur/detail.php?id=zoetermeer

Zutphen:

Het is vanaf zaterdag 14 oktober 2006 mogelijk om bij het Zutphense NS-station de fiets gratis bewaakt te stallen. NS Fiets heeft hiervoor een stalling met 3.060 plaatsen onder het Stationsplein beschikbaar. Er zijn twee soorten bewaking. Eén met pasje en één zonder. Ook is er een Fietspoint.
Wie van de gratis extra-bewaakte stalling gebruik wil maken heeft een speciaal pasje nodig. Hiermee kan men in de kelder gebruik maken van het extra bewaakte gedeelte met zo’n 1.400 stallingsplekken. Fietsers gaan dan met hun fiets door een van de drie toegangssluizen (tourniquets). Het pasje is gratis. Men hoeft slechts een borg van twintig euro te betalen.

Vrij toegankelijk deel

Wie dat niet wil, kan zijn fiets in het vrij toegankelijke deel zonder toruniquets stallen. Dat wordt ook bewaakt, maar mist de extra barrière voor fietsendieven. Wel hangen er 39 camera’s om alles in de gaten te kunnen houden. De beelden die de camera’s produceren. worden steeds enige tijd bewaard en kunnen ook direct door de toezichthouders worden bekeken. Voor de bewaking worden in totaal acht mensen ingezet. 's Avonds zullen er permanent twee toezichthouders beschikbaar zijn. Ze zijn daar tot half twee ‘s nachts, een kwartier na de laatste trein. Om half zes ‘s morgens, een kwartier voor de eerste trein, gaat de fietsenstalling open. In de kelder komt ook een zogeheten Fietspoint. Dit is een fietswinkel, waar o.a. (OV-)fietsen worden verhuurd.

De gemeente gaat na 14 oktober een campagne voeren om alle fietsen zo snel mogelijk in de stalling te krijgen. Het motto luidt: ‘t Is helder: fietsen in de kelder’. Vanaf 18 oktober worden de - toch nog - gestalde fietsen van het bovengrondse plein verwijderd. Na betaling van een boete van 25 euro kan men de fiets terug krijgen.

Zwolle

In Zwolle zijn inmiddels 3 bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad. Ze zijn gratis.

Huren van fietsen
Alle informatie over het huren van fietsen vindt u op de volgende website: Huren van fietsen in Nederland, België en Wereldwijd

Waarom relatief weinig gebruik van fietsenstallingen?

Bewaakte fietsenstallingen zijn geen groot succes. Er wordt slechts in beperkte mate gebruik van gemaakt. Hoeveel procent van onze bezoekers doet dat? En wat is de reden, dat zo velen dit toch niet doen? We deden een onderzoek.

Uit de resultaten van onze poll blijkt, dat slechts 35% van onze bezoekers wel degelijk gebruik maakt van aanwezige fietsenstallingen. Dus 65% doet dat niet.

De belangrijkste reden (16%) is, dat ze te duur zijn. Daarna scoren twee oorzaken - met 10% - gelijk: het feit, dat de fietsenstallingen te ver van de bezoekplek (winkels enz.) afliggen én omdat men niet weet, waar de stallingen precies liggen. 9% van de bezoekers zet de fiets niet in de stalling, omdat men maar kort inkopen doet en het dan niet de moeite waard vindt. 8% zet de fiets niet in de stalling, omdat de openingstijden te beperkt zijn. De moeilijke toegankelijkheid is voor 3% een probleem en 1% neemt de moeite niet, 'omdat mijn fiets toch nog tegen diefstal verzekerd is'. 8% noemt een andere - niet verder aangegeven - reden.

Extra Nieuws
Voor het laatste nieuws over dit onderwerp: klik hier!